Afbeelding
eigen opname

Lawaaipapegaai…

16 juli 2019 om 13:20 Lokaal/Column


Schiphol heeft er een geduchte concurrent bij. Nee, niet op het gebied van reizen, wel op het gebied van geluidsoverlast. Wat blijkt, gans het volk moet aan de warmtepomp vanwege de drastische klimaatplannen van dit kabinet, maar dat apparaat is niet geluidloos. Het produceert een x aantal decibellen die vergeleken kunnen worden met een draaiende wasmachine tot aan de beleving van te wonen naast een drukbezocht restaurant. Zo'n wasje draaien doe je niet 24 uur achter elkaar, en een restaurant sluit op een zeker moment zijn deuren. Maar de warmtepomp gaat natuurlijk continu door, dag en nacht. Het zet het hele programma van de warmtepompaanschaf op z'n kop. Nu vindt de voorzitter van de club die de warmtepompen sterk promoot, dat lawaai geen probleem. Wat hem betreft moeten de normen voor lawaai gewoon een tikkie omhoog en hoppa probleem opgelost.

Ook de heer Diederik Samsom heeft er zo z'n idee over. Hij geeft wel toe dat het ding wat lawaaiig is, maar weet ook tijdens het Koudemiddelen Congres op 20 juni in Ede daar te melden dat wij hier in het Westen een tikkeltje te verwend zijn. Want die pompen, die voornamelijk in Azië geproduceerd worden en daar al volop draaien, daar klaagt niemand over te veel geluid. Nu weten wij dat de normen voor veel zaken in die landen behoorlijk ruim zijn. Een beetje fout spul in plastic, wat gif hier en daar in bloemen dan wel voedsel, ach who cares? Wij hier zijn gewoon, volgens de heer Samsom watjes geworden door de welvaart. Zelf groeide ik op in hartje Amsterdam en klaagde ik in de zomer bij mijn moeder over al het lawaai dat mij het rustig laten slapen belemmerde. Mijn moeder, doodmoe van een lange en drukke werkdag, merkte dan steevast op dat je geluid kon buitensluiten door het gewoon niet te willen horen! En beende dan resoluut je kamer uit, verder klagen was geen optie. Zij zou een uitstekende promotor van de pomp geweest zijn. En misschien wist zij ook wel een oplossing voor als het ding vervangen moet worden. Want die warmtepompen zitten propvol broeikasgassen, dus even aan de weg zetten bij het grofvuil is geen optie.

Gelukkig heeft Schiphol ook groen licht gekregen om verder te mogen groeien, mits ze stiller gaan worden ergens in de verre toekomst. Tot die tijd de tip van mijn moeder volgen, lukt dit niet dan bel je maar met de servicelijn van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. Helpt niks, maar zelf een beetje lawaai maken lucht soms op.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie