Afbeelding
Google Maps

Hulphond niet welkom bij KFC: 'Dit is gewoon discriminatie'

1 augustus 2019 om 10:00 Maatschappelijk

HOOFDDORP Dat iets simpels als een hapje eten voor mensen met een beperking ook in 2019 nog altijd niet even makkelijk is, bewijst het verhaal van Peter Waalboer. Hij werd dinsdag geweigerd bij de KFC langs de A4 bij Hoofddorp omdat zijn hulphond niet welkom was. "Ik maak dit openbaar zodat mensen weten dat dit nog altijd gebeurt."

Peter Waalboer (41) was dinsdag samen met zijn vriendin en een nichtje op weg van Amsterdam naar zijn woonplaats Leiden en wilde onderweg iets eten bij de Kentucky Fried Chicken aan de A4 bij Hoofddorp. Terwijl het drietal bij de bestelzuil bezig was, kwam een medewerker hen verzoeken weer naar buiten te gaan. De reden: de hulphonden van de blinde Waalboer en zijn eveneens blinde vriendin waren niet welkom in het restaurant. "Ik vertelde uiteraard meteen dat het blindengeleidehonden waren en dat deze niet geweigerd mogen worden. Hierop bood de medewerker zijn excuses aan en hij liep weer weg."

DWINGENDE WIJZE Maar daarmee was het verhaal nog niet voorbij. Even later kwam een tweede medewerker aanlopen, die opnieuw - ditmaal namens de manager - aangaf dat Waalboer en zijn gezelschap naar buiten moesten. Die weigerden, waarna uiteindelijk de manager zelf ten tonele verscheen. "Hij wilde zijn zijn naam niet geven en verzocht ons op dwingende wijze ons eten buiten op te eten. Toen wij dat een weigering van geleidehonden noemden, gaf hij aan dat het slechts een verzoek was en dat hij ons niet weigerde."

Na wat heen-en-weergepraat kwam een nieuw argument op tafel. "Volgens de manager klaagden andere klanten over onze honden. Maar toen we vervolgens vroegen hoe vaak hij klachten had gekregen over blindengeleidehonden, moest hij toegeven daar nog nooit iets over te hebben gehoord."

HOEKJE Uiteindelijk werd het Waalboer en zijn vriendin en nichtje toegestaan om binnen te eten, maar dan wel in een hoekje en alleen als andere klanten er geen last van zouden hebben. "Mijn vriendin stond inmiddels al bijna te huilen, dus we zijn maar vertrokken en hebben ergens anders gegeten." 

Een nare ervaring dus, maar gelukkig wel een uitzondering aldus Waalboer, die wel aangeeft dat het niets persoonlijks was. "Het ging echt puur om de honden. Het is me wel eens vaker overkomen, maar niet zo heftig. Als ik uitleg hoe het zit, komt het meestal wel goed." Maar in dit geval niet dus. "Heel frustrerend. Hoe moet je als je een beperking hebt, je recht halen? Het is gewoon discriminatie."

PUBLIEKE VERONTWAARDIGING Waalboer zette zijn ervaringen op Facebook, en deed dat met een reden. "Ik heb al zo vaak brieven geschreven, ik wilde nu een keer de publieke verontwaardiging z'n werk laten doen. Zo zien anderen die dit doen ook eens dat dit niet kan. Ik wil graag dat mensen zich bewust worden van dit probleem en dat ze weten dat dit ook nu nog steeds gebeurt."

KFC Nederland heeft inmiddels laten weten het voorval te betreuren en met Waalboer in gesprek te willen. "Namens KFC bieden we onze excuses aan voor de vervelende situatie die is ontstaan. We begrijpen de reactie van meneer Waalboer en zien dit als een leerproces. Graag gaan we met hen in gesprek om op gepaste wijze onze excuses aan te bieden. Om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen zullen wij in het desbetreffende restaurant hier extra aandacht aan besteden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie