Afbeelding
Pixabay.com

Bloedbank Sanquin hoopt op meer niet-westerse donoren

2 augustus 2019 om 13:00 Zorg

HOOFDDORP (ANP) Bloedbank Sanquin is bezig met het opzetten van een campagne om mensen met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse wortels op te roepen bloed te geven. De bloedbank heeft onder meer in Hoofddorp een afnamelocatie. 

Volgens Sanquin zijn er vooralsnog maar weinig mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond die in Nederland bloed doneren, terwijl hun bloed wel nodig is. Deze mensen hebben vaak een andere bloedgroep dan mensen met een westerse achtergrond, zegt een woordvoerder van Sanquin.

NAAR VERHOUDING "Het aantal donoren met een niet-westerse achtergrond is klein, terwijl het aantal patiënten met die afkomst dat bloed nodig heeft naar verhouding even groot is als het aantal westerse patiënten."

De woordvoerder legt uit dat er veel meer bloedgroepen zijn dan de bekendste AB0. "Een bloedgroep is een structuur aan de buitenkant van een bloedcel. Daar zijn er in totaal zo'n 360 van bekend. AB0 zijn er vijf." Zo bestaat de bloedgroep duffy. "Die is oorspronkelijk opgekomen in malariagebieden in Afrika."

Wie een bloedtransfusie krijgt, loopt kans dat het afweersysteem in actie komt dat dat bloed gaat afbreken. Hoe vaker iemand een bloedtransfusie krijgt, hoe groter de kans dat het afweersysteem het bloed herkent als lichaamsvreemd en in actie komt, aldus de zegsman. "Je moet dan steeds beter gematcht bloed vinden om een reactie te voorkomen."

AFNAMELOCATIE Sanquin heeft onder meer een afnamelocatie in Poppodium Duycker in Hoofddorp. Doneren kan op maandag van 12.30 tot 20.00 uur, maar niet iedere maandag. Kijk hier voor alle afnamelocaties en de openingstijden en -dagen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie