Afbeelding
Hans Pont

Genieten van werkende stoommachine in Stoomgemaal Halfweg

2 augustus 2019 om 17:00 Evenementen

HALFWEG Het Stoomgemaal Halfweg opent zondag 11 augustus van 10.00 tot 16.00 uur de deuren voor belangstellenden. Uiteraard draait deze dag de stoommachine ook weer, deze wordt om 11.30 uur opgestart. 

Proef zelf de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger in werking is: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water, voortgestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst 1,5 miljoen liter water per minuut uitslaan.

WATERBEHEER VAN WELEER Letterlijk binnen handbereik speelt zich hier waterbeheer van weleer af. Hier kan jong en oud aan de weet komen welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Kinderen worden zeker niet vergeten: modelstoommachines, de 'meterman' die proefjes doet, de smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten, geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.

TREINSTATION Uniek is ook dat dit stoomgemaal als enige een treinstation op steenworp afstand heeft. Let op de omleidingsaanwijzingen van Rijkswaterstaat. Door werkzaamheden aan de N200 en de brug over het boezemkanaal dient publiek de omleidingsroute te gebruiken. 

Entree kost 7 euro voor volwassenen en 2 euro voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar oud. Het Stoomgemaal Halfweg is te vinden aan de Haarlemmermeerstraat 4 in Halfweg. Meer informatie staat hier.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie