Afbeelding
Trudy Witteman

Gastvrij onthaal Europ'Raid, zie hier de foto's

17 augustus 2019 om 10:02 Overig

HOOFDDORP "Wat je het laatst ziet blijft het meeste hangen. En daarom zijn we blij dat jullie de laatste nacht van jullie bijzondere reis door Europa juist bij ons in het Haarlemmermeerse Bos doorbrengen. Europ'Raid is een prachtig initiatief waarmee we jullie graag complimenteren." Voor de hartelijke woorden van burgemeester Marianne Schuurmans, in het Engels uitgesproken, gaan deze vrijdagavond de handen massaal op elkaar.

Frans Witteman

Jullie, dat zijn de bijna achthonderd bemanningsleden van de in totaal 261 auto's. Uitsluitend Peugeots 205, in allerlei kleuren en bestickeringen. De afgelopen drie weken hebben ze Europa doorkruist en in totaal ruim 18 ton aan school – en sportspullen en medische apparatuur, door henzelf ingezameld, gebracht bij scholen in afgelegen gebieden op de Balkan en in Oost-Europa. Tijdens deze zesde editie van Europ'Raid, een culturele- en solidariteitstour, zijn de deelnemers in 20 landen geweest en hebben ze zo'n 10.000 kilometer afgelegd.

Evenals vorig jaar is het Haarlemmermeerse Bos de plek waar de gemeente de vermoeide bemanning gastvrij onthaalt. Voor eten hoeven ze hier niet zelf te zorgen; er staat een uitgebreide barbecue voor ze klaar en om de voornamelijk Franse deelnemers te laten kennismaken met een stukje Hollandse cultuur zingt shantykoor VOC uit Vijfhuizen een groot aantal shanties. Zeemansliederen die in vroeger dagen aan boord van de zeilschepen werden gezongen. Een optreden dat door de buitenlandse gasten bijzonder gewaardeerd wordt.

Europ'Raid is een teamavontuur, is uit de reacties op te maken. Geen airconditioning, geen lederen stoel en bovenal trouw aan de 205 die in de meeste gevallen dik 20 jaar oud is. De drie bemanningsleden die elke auto telt, kunnen niet zonder solidariteit, wederzijdse hulp en een goede teamgeest. Met behulp van GPS en een logboek hebben ze hun weg proberen te vinden door twintig landen, hebben ze moeten communiceren in vreemde talen en de lengte van de route en de vermoeidheid moeten zien te overwinnen.

Meer nieuws en reacties komende woensdag in de papieren versie van HCnieuws.nl.



 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie