Hoe dan ook, gezellig is het altijd wel tijdens een bridgedrive.
Hoe dan ook, gezellig is het altijd wel tijdens een bridgedrive. pr

Bridge wordt gezien als een sport

19 augustus 2019 om 14:46 Overig

HOOFDDORP Het Bridge-seizoen gaat deze week weer van start bij NRC Meerbridge. Het hoofdmotto van de vereniging is 'Inspanning door ontspanning en ontspanning door inspanning'. Met andere woorden: prestatie is belangrijk, maar die moet worden bereikt in een vriendschappelijke en ontspannen sfeer. En dat is precies waar de verenigingsleden voor komen. Desondanks heerst bij een gezonde sport genoeg motivatie om de winst over de streep te trekken. De grote vraag is alleen: is bridge wel een sport? Of is het juist een spel met wedstrijdelementen?

Bridgen in Nederland is niet te bagatelliseren. Onderzoek van NOC*NSF uit 2018 toont aan dat bridge na voetbal, hockey en volleybal de vierde teamsport van Nederland betreft. De Nederlandse Bridge Bond (NBB) heeft maar liefst 120.000 leden, maar het totale aantal Nederlandse bridgers zal in werkelijkheid minstens 2,5 keer zoveel zijn. We kunnen dan ook niet zeggen dat het om een klein fenomeen gaat, maar wat is dan het sportcomponent in het spel?

HET SPEL Even kort de spelregels op een rij. Bridge speelt men met vier personen die twee teams vormen en 52 speelkaarten. Ieder ontvangt dus 13 kaarten en eveneens een naam van windrichting: oost, west, zuid, noord. Vervolgens bestaat het spel uit twee delen, namelijk bieden en spelen. Bieden kan men zien als een soort veilen: het gewonnen bod ontvangt een contract, waarin zaken staan als een troefkleur en hoeveel slagen de leider in het spel moet maken. Mochten de tegenstanders het lukken om hier gedurende het spel tegenin te gaan, dan heet dit ook wel een 'contract down'. Hierbij worden punten uitgedeeld en het tweetal met de meeste punten wint.

FACTOR 'GELUK' Het bijzondere aan bridge is dat in vergelijking met andere kaartspellen de factor 'geluk' zoveel als mogelijk is geprobeerd te ontwijken, waardoor de bond probeert zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. Het gaat bij bridgen dan ook vooral om getrainde denkkracht, waarbij samenwerking met je teamgenoot essentieel is om een overwinning te bereiken. Bridge benodigd concentratie, geheugen, logisch denken en goede samenwerking. En dat heeft niet elk team in dezelfde mate in zich. Want bridgers die écht goed zijn, spelen al maanden, zo niet jaren met elkaar. Ze weten vervolgens blindelings van elkaar welke tactiek de medespeler gehanteerd en spelen daar slim op in.

SPORT OF SPEL Het spel klinkt eenvoudig, maar de achterliggende tactiek maakt dat bridgen een ervaringsspel is. Een denksport kan men namelijk niet zomaar spelen. En dat maakt het spel zo uitdagend om te spelen. Nederland is overigens niet het enige land waarin bridge redelijk groot is, ook in landen als Rusland, China en Amerika doet bridge het goed. Bekend bridger in Nederland was Berry Westra, die bovendien internationaal aan de weg timmerde. Nog steeds bezit ons land grote talenten.

Bridge is, met de internationale aandacht meegerekend, een mondiale sport die serieus moet worden genomen. De strategische en denkcomponenten van het spel maken dat bridge daadwerkelijk moet worden gezien als sport, want is bijvoorbeeld schaken dat dan ook niet? Waar conditiesporten veel vragen van het lijf, doet bridgen dat van het brein. Want wie een paar seconden niet oplet, kan zomaar eens in de val lopen van de tegenstander.

 

Jordi Smit

 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie