Afbeelding
eigen opname

VrouwSimona: Woonalarm

27 augustus 2019 om 08:08 Lokaal/Column

In Haarlemmermeer bestaat een lotingssysteem om aan een betaalbare/sociale huurwoning te kunnen komen. Een woningloterij ontstaan uit een schrijnend tekort aan huurwoningen voor het grote aantal woningzoekers. Bij de loting gelden wel wat regels, zoals het woonoppervlak en dat de woning het stempel draagt 'niet geliefd'. Maar deze zaken weerhielden 4.000 mensen er niet van om op 1 woning te reageren! Woningnood heeft al een lange geschiedenis. In de 19de eeuw, met de opkomst van de industriële revolutie, is het tekort aan woningen begonnen. Huizen aan de randen van de steden verdwenen voor de bouw van fabrieken. Fabrieken die wel arbeiders nodig hadden, dus kwamen de eerste investeerders in goedkope woningen op de markt. Want die arbeiders kwamen uit de omringende dorpen en zelfs van nog verder weg. Met velen op een krappe woning zonder sanitaire voorzieningen, de Amsterdamse Pijp is toen gebouwd, en samen de huur opbrengen die toen al flink hoog kon zijn, want er was krapte en die werd toen al keurig in stand gehouden. De opkomst van de woningwet in 1902 bracht wat verbetering maar de instroom van mensen bleef en de bouw van huizen bleef achter.

Vandaag de dag is het niet zoveel anders. Ook nu vinden veel hun werk in de steden, en komen er mensen van heinde en verre naar hier en constateren dat een betaalbaar huis zowel huur als koop buiten hun bereik komt te liggen. En helaas, ook nu hebben we te maken met speculanten op de woningmarkt en tegenwoordig komen daarbij de regels voor duurzaamheid en stikstof. De krapte zal blijven bestaan tot zeker 2030!

Maar er gloort hoop. Ik kreeg een berichtje binnen van Business Insider dat ik voor 1 euro, een woning kan kopen. Oké, je moet er voor verhuizen naar Sicilië en het pand vereist wat opknapwerk, maar dan heb je wel iets op een prachtige plek. Ikzelf huurde er lang geleden een huis onder de rook van de Etna, en had er een prachtige tijd. Het lag in een verlaten citrus boomgaard en de verhuurder kwam om de dag op z'n scootertje even kijken of wij nog leefden. Werk is er geen probleem, want veel lokale bewoners zijn op leeftijd, en een thuiszorgbedrijfje opstarten is kinderwerk zoals u inmiddels uit het nieuws wel weet. Kennis niet nodig wel wat slimmigheidjes om een en ander te omzeilen. En op Sicilië hebben ze nog nooit van een zorginspecteur gehoord. Grijp u kans, hele dorpen met senioren wachten op nieuwe inwoners. Waar wacht u op?

VrouwSimona...

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie