Afbeelding
pr

Gezocht: oorlogsverhalen: 'ze moeten verteld blijven worden'

24 augustus 2019 om 21:14 Historie

AALSMEERDERBRUG Nu, bijna 75 jaar na onze bevrijding wordt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog steeds moeilijker levend te houden. Daarom heeft CRASH het initiatief genomen voor het project 'Oorlogsverhalen'. "Het verhaal moet verteld blijven worden," zegt coördinator Rick Francke

"Ons motto is: niet vergeten te leren en leren niet te vergeten. Dat blijft, ook al zien we dat er overal op de wereld brandhaarden zijn. We geloven dat er nog steeds kan worden geleerd uit de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Ons werk heeft zin gezien het animo voor ons museum, waar ook veel jonge mensen op af komen. Ze zijn vaak zeer onder de indruk van de vliegtuigen in museum, een opgegraven D21 en een reconstructie van een Spitfire."

"Ook de animo onder vrijwilligers is goed, we hebben er veertig, die het moeten doen zonder betaalde krachten. Verder is er veel belangstelling van scholen. Het afgelopen jaar hebben we bezoek van 29 basisscholen gehad, de leerlingen kregen verhalen te horen en mochten opdrachten doen."

Dat Crash 40-45 nu pas met het idee komt om ooggetuigen hun verhaal te laten vertellen voor de camera, heeft te maken met andere zaken die voorrang hebben gehad. "We zijn continu bezig onszelf te verbeteren. We kunnen niet alles tegelijk. Ook was cameraman Rick Franke (naamgenoot) nu beschikbaar. Hij heeft voor andere musea vergelijkbare projecten gedaan."

Het plan is om zoveel mogelijk levende herinneringen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog op beeld en geluid te registreren en zo te bewaren voor ons nageslacht.

Franke: "De aanmelding loopt redelijk, we hebben enkele mensen die hun verhaal willen vertellen, sommigen willen daarvan willen echter niet in beeld. Maar we zijn er nog lang niet. Het is pas geslaagd als zo'n 20, 30 verhalen hebben."

Overigens is ook nageslacht welkom hun verhaal te vertellen . Mensen die veel van hun ouders hebben gehoord over de oorlog. Zij zijn soms met vreselijke verhalen geconfronteerd, of beschikken over dagboeken en foto's waarover ze kunnen vertellen. Franke kan daarover meepraten. Zijn vader is uit een Duits kamp ontsnapt, zijn moeder zat in een jeugdkamp in Nederlands Indië. Of hij zijn verhaal ook nog gaat doen, is afwachten.

De opgenomen beelden worden in het museum vertoond, en eventueel bij evenementen, zoals op 4 en 5 mei 2020 en op 15 augustus 2020, wanneer het 75 jaar geleden is dat Nederlands Indië werd bevrijd.

Bijdragen kunnen worden gestuurd naar: oorlogsverhalen@crash40-45.nl of bellen met 06 12744634.

Eric Hoenson

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie