Afbeelding
Joop Touw

Haarlemmermeer daagt staatssecretaris voor rechter

27 augustus 2019 om 08:08 Politiek

RIJSENHOUT De gemeente is meerdere rechtszaken begonnen tegen de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven (D66). Inzet van de zaken is de bouw van 25 woningen in Rijsenhout, een locatie die volgens de rijksoverheid binnen de geluidszone van Schiphol ligt. De rechtszaken dienen donderdag bij de bestuursrechter in Haarlem.

Over de bouw van nieuwe huizen in Rijsenhout is al geruime tijd veel discussie. De gemeente hecht er grote waarde aan dat er nieuwe woningen worden gerealiseerd om aan de woningbehoefte van de lokale Rijsenhouters te kunnen voldoen. Niet zelden stuit een bouwplan echter op een onverbiddelijk nee uit Den Haag.

ANDERE GEDACHTEN Nu worden er wel allerlei acties gelanceerd om de rijksoverheid op andere gedachten te brengen. Zo was kort geleden nog minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken op bezoek in Rijsenhout om met eigen ogen te zien hoe groot de woningbehoefte is in Rijsenhout. In voorgaande jaren zijn vele bewindslieden en Kamerleden haar voorgegaan. Het heeft allemaal nog niet tot concrete resultaten geleid.

De rechtszaken deze week bij de Haarlemse bestuursrechter worden mede gevoerd door de ontwikkelaar die de woningen wil realiseren en belanghebbende inwoners van Rijsenhout. Aangezien het om een principiële kwestie gaat, is de kans groot dat de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uiteindelijk een oordeel zal geven over het geschil.

INVULLING Dat geschil draait om de uitleg van het Luchthavenindelingsbesluit en dan met name de invulling van leegstaande kassen. Volgens de gemeente is er sprake van stedelijk gebied en is daarom nieuwbouw toegestaan. Staatssecretaris Van Veldhoven is namens de rijksoverheid van mening dat de lege kassen agrarisch gebied is en dat bouwen daarom niet mag. "Daar komen we onderling niet goed uit en dan is een uitspraak van de rechter de beste manier om daar uit te komen", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de gemeente zijn de rechtszaken ook bedoeld om te laten zien dat zij tot het uiterste wil gaan om woningbouw in Rijsenhout mogelijk te maken. De woordvoerder zegt dat alle partijen graag willen dat Rijsenhout leefbaar blijft. "Er is met de dorpsraad, de gemeente, de provincie en het Rijk altijd goed contact geweest. Nogmaals: iedereen is het er over eens dat Rijsenhout leefbaar moet worden gehouden. Het gaat nu om de juridische uitleg van begrippen van wat mogelijk is en wat niet en wie welke bevoegdheid heeft."

Het vonnis van de rechter wordt vermoedelijk 6 weken na donderdag verwacht.

 

 

 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie