Charlotte Hayden gaat in zes dagen 400 kilometer door Afrika fietsen.
Charlotte Hayden gaat in zes dagen 400 kilometer door Afrika fietsen. uit archief

Charlotte Hayden fietst 400 kilometer door Afrika

27 augustus 2019 om 14:20 Mensen

HOOFDDORP Charlotte Hayden fietst van 12 tot en met 19 oktober mee in de Africa Classic Schiphol Edition. Dit is een initiatief van Royal Schiphol Group en AMREF Flying Doctors.

In een groep van maximaal 100 medewerkers van bedrijven op Schiphol, gaat zij in 6 dagen 400 kilometer en 4.000 hoogtemeters rondom de Kilimanjaro mountainbiken. "De langste rit wordt 80 km, off the road. Over zand, stof en gravel met steile klimmetjes in een droge periode van 35 graden", begint de sportieve Hoofddorpse. "Best spannend, in wildparken fietsen, met mondbedekking op, zouttabletten mee, minstens 5 liter water per dag, energy drinks en snacks. Gelukkig gaan er ook wildlife rangers mee."

En dat alles voor het goede doel. Voor een betere gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika", vertelt de 58-jarige fanatiekeling. En dan gaat het vooral om vrouwen en kinderen. Hayden werkt als sales supervisor al 25 jaar bij Capilux op Schiphol. "Twee jaar geleden kreeg mijn dochter diagnose borstkanker. Een moeilijk tijd brak aan. Zij onderging vele behandelingen en controles in het Spaarne. Dan zie je hoe uitstekend de zorg in ons land is en hoe vanzelfsprekend. We mopperen wel, maar hebben goede zorg tot onze beschikking. Ook in Afrika willen de moeders het beste voor hun kind. Het is fijn om iets voor een ander te kunnen doen. Maar het avontuur trekt natuurlijk ook."

Hayden is altijd positief en vrolijk en misschien werd ze daarom wel door haar manager uitgekozen om dit avontuur aan te gaan, samen met een paar collega's. En ook medewerkers van de luchtverkeersleiding, KLM en Schiphol Group gaan mee. 80 man vertrekt 12 oktober naar Tanzania. "Naast het fietsen gaan we ook dagelijks een project van AMREF bezoeken. Er gaan ook een medisch en technisch team mee. 's Avonds slapen we in lodges of tentjes. Het lijkt me heel geweldig om mee te maken, ik ben zo benieuwd, nog nooit in Afrika geweest. We nemen onze eigen fiets mee, die we daar ook zelf in elkaar moeten zetten. 2 september ga ik een workshop 'kleine reparaties' volgen.

Hayden traint al vier maanden meerdere keren per week op haar speciaal voor deze gelegenheid gekochte mountainbike. Daarvoor was ze altijd al actief deelneemster aan trailruns. "Je moet uiteraard een goede conditie hebben. Ik heb een sportkeuring gehad en mijn injecties al gehaald." Ook moet je als deelnemer 5000 euro sponsorgeld bij elkaar krijgen. "En daarom organiseer ik de Sport4Charity with Charlotte op zondagochtend 8 september."

GOEDE DOEL Op zondag 8 september kan iedereen die wil met Charlotte voor het goede doel wandelen, fietsen of hardlopen voor 6 euro (of natuurlijk meer). Door deelname ondersteun je de actie van Charlotte. Start en finish is bij het timepoint bij de Toolenburgersplas, vlakbij de hoek IJweg/ Bennerbroekerweg. Iedere deelnemer ontvangt bij betaling een lot met kans op leuke prijzen. Er kan op de dag zelf contact betaald worden of via een 'tikkie'.

Inschrijven kan via de facebookpagina: Sport4Charity with Charlotte. De sportactiviteiten starten vlak na elkaar vanaf 10.00 uur: wandelen (8 km), hardlopen (3, 6 of 9 km) of fietsen (15 of 25 km).

Marina de Wit

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie