Afbeelding
Marion Kiewik

Voorlopig geen groene daken op bushokjes in Haarlemmermeer

30 augustus 2019 om 10:15 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Er komen voorlopig geen bushokjes met groene daken in Haarlemmermeer. Dat heeft het college laten weten naar aanleiding van schriftelijke vragen van D66 en ChristenUnie-SGP over dit onderwerp. 

De genoemde partijen stelden in juli vragen aan B & W over het vergroenen van bushokjes in de gemeente met zogenaamde sedumdaken. "Een groen dak op een bushalte is ook een mooie manier om aan je inwoners het goede voorbeeld te geven", zo meldt D66-raadslid Gerdien Knikker. "Zo laat je zien dat groen dichtbij op allerlei mogelijke manieren bereikt kan worden."

GEEN EIGENAAR Voorlopig moet het plan echter in de ijskast, zo laat het college weten. Volgens B & W kunnen groene daken zeker wel bijdragen aan klimaatadaptie, maar de gemeente is momenteel geen eigenaar van de bushokjes en kan er dus ook niets over beslissen.

'Wij hebben voor de exploitatie en het beheer van bushokjes (abri's) in Haarlemmermeer in het verleden een overeenkomst gesloten met een marktpartij. Deze overeenkomst loopt tot en met 31 maart 2021. In de overeenkomst is opgenomen dat de gemeente pas eigenaar wordt van de bushokjes na afloop van het contract en dus dan pas zelfstandig kan beslissen over het aanbrengen van beplanting.'

DAKCONSTRUCTIE Er is overleg geweest met de exploitant, maar die heeft aangegeven dat voor een dergelijk plan de dakconstructie van de bushokjes moet worden aangepast. Dat vraagt een aanzienlijke investering, die de exploitant alleen wil doen als zijn contract wordt verlengd. 

Daar wil de gemeente niet aan, en daarom is besloten te wachten tot het contract is afgelopen. In 2020 wordt de mogelijkheid voor het aanbrengen van groene daken onderzocht, zodat dit kan worden meegenomen in een nieuwe concessieovereenkomst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie