Afbeelding
import

FNV voert zondag actie voor beveiligers Schiphol

31 augustus 2019 om 12:14 Rechtbank

SCHIPHOL Acties van beveiligers op Schiphol kunnen doorgaan. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat de luchthaven had aangespannen tegen vakbond FNV. De bond wil zondag actievoeren als Schiphol niet voldoet aan eisen voor de aanbesteding van nieuwe beveiligerscontracten.

FNV wil dat Schiphol bij de aanbesteding eist dat bedrijven zich aan de cao Particulieren Beveiliging houden. De bond vreest namelijk dat de minder goede cao Evenementenbeveiliging wordt gevolgd na de aanbesteding. Schiphol zegt dat het die eis niet mag stellen volgens Europese aanbestedingsregels. Schiphol vindt dat de zaak via de rechter moet worden beslist en niet door middel van personeelsacties. Bovendien vreest de luchthaven veel overlast.

De kortgedingrechter was het niet eens met het juridische verweer van Schiphol. Ook met de stelling van Schiphol dat de acties niet proportioneel zouden zijn, ging de rechter niet mee. De omvang van de acties stond namelijk nog niet vast, met name omdat Schiphol overleg met FNV over de veiligheidsaspecten "stelselmatig uit de weg" was gegaan.

FNV noemde de uitspraak in een reactie "een overwinning voor het werknemersrecht". De vakbond en Schiphol gingen na de zitting direct om tafel om te kijken op welke manier de acties kunnen plaatsvinden zonder de veiligheid op de luchthaven in gevaar te brengen.

Schiphol laat weten de uitspraak van de rechter te betreuren, "met name voor alle reizigers die hinder kunnen ondervinden". Volgens de luchthaven kunnen de aangekondigde werkonderbrekingen "leiden tot stagnatie van de passagiersdoorstroming" waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie