column
column renee heijmans

Column Renée Heijmans: vakantie

1 september 2019 om 18:37 Lokaal/Column

Ik woon over het algemeen heerlijk in Badhoevedorp. Het is er groen en redelijk rustig, als je de omliggende snelwegen en Schiphol op de koop toe neemt. Ik heb een lekker huis met een tuintje en weet mijn weg er goed te vinden. En toch kies ik er ieder jaar weer voor om mijn vakanties op een andere plek door te brengen. Want echt vakantiepotentieel heeft Badhoevedorp niet voor mij.

Wellicht komt het ook door het paradijselijk oord waar ik me nu bevind dat het contrast met Badhoevedorp zo groot lijkt. Ik schrijf deze column nu, gelegen op een comfortabel ligbed, uitkijkend op een heerlijk verkoelend zwembad van 5 bij 10 meter, dat we slechts met de andere bewoners van deze bed & breakfast moeten delen. De temperatuur is zo rond de 30 graden en de warmte is oneindig veel beter draagbaar dan in Badhoevedorp. Een licht windje doet de bomen om mij heen zachtjes ruisen en in plaats van vliegtuigen hoor ik een koor van krekels. Soms luid, dan weer zacht en soms zijn ze opeens allemaal stil, alsof ze door een dirigent tegelijk tot zwijgen zijn gebracht. Het kleine complex is omgeven door hoge wuivende pijnbomen die desgewenst de nodige schaduw bieden. Een mooie vijgenboom met de kenmerkende grote bladeren biedt verlokkend de rijpe vruchten aan. De bougainvillea klimt driftig bloeiend tegen het huis op en tegen de muren van het zwembad en geeft kleurige accenten aan het zonwerende wit. Achter het huis waakt de enorme berg Montgó (ja, ik ben in Spanje) als een beschutting over ons en verandert ieder uur van kleur als een levendig schouwspel. Het is overweldigend heerlijk en helemaal weg van thuis!

Gisteren begonnen aan Hendrik Groen's 3de boek 'Een kleine verrassing'. Op pagina 30 tref ik het volgende aan: "Dat 'promenade' moest de uitstraling van de straat vergroten, maar dat was onbegonnen werk. Elke winkelstraat in elk dorp en elke stad biedt dezelfde fantasieloze treurigheid van Blokkers en Kruidvatten, van Zeemannen en Schoenenreuzen, Alles wat er in die straten ooit mooi was of en minste 'anders', is verdwenen. Koning Middelmaat en Hans Eenheidsworst regeren samen met harde hand." En boem! Ik was meteen weer terug in Badhoevedorp en de plannen voor het centrum. Ja, ik heb de enquête ingevuld, maar de geboden alternatieven verdienen het predikaat middelmaat en eenheidsworst. Dobberend op een luchtbedje in het zwembad heb ik nog een uurtje doorgepiekerd. Wat staat ons toch allemaal te wachten? Wat ik tot dusverre heb gezien en gehoord belooft niet veel goeds.

Ik neem nog maar een duik. En ik wil niet naar huis!

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie