De Heer Wichert bij toekomstige moestuin
De Heer Wichert bij toekomstige moestuin Jan Aukes

Buurtmoestuin voor Pax mooi initiatief

4 september 2019 om 15:36 Natuur en milieu

HOOFDDORP. "We hebben hier, in het hart van de wijk, een stukje grond dat we geschikt willen maken voor onze Moestuin Pax. De plannen zijn er, maar we kunnen alleen de exploitatie rond krijgen als er voldoende helpende handen beschikbaar zijn. Vandaar deze oproep: wie wil ons helpen Pax een mooie moestuin te geven?

Wichert Brommer, namens Maatvast beheerder van wijkcentrum de Boerderij, wijst enthousiast op een stukje grond, dat er nu nog verloren bij ligt. Als het aan hem ligt niet lang meer, want samen met de stichting ZilverEsdoorn, die het pand naast de Boerderij exploiteert, is hij in overleg met de gemeente om hier een buurtmoestuin te ontwikkelen. Initiatiefnemers zijn, behalve hijzelf, Bernard Schyns en Gigi Calkoen, beiden bestuurslid van ZilverEsdoorn, een stichting die werd opgericht om huisvesting te bieden aan 9 jongvolwassenen met een zodanige handicap, dat ze 24-uurs zorg nodig hebben. Gigi Calkoen: "Voor onze bewoners is het ideaal om als dagbesteding ook in de tuin te kunnen werken: zaaien en oogsten. Het betreffende stukje grond ligt naast het huis, het is voor hen goed toegankelijk en kan prima worden ingericht als moes- en pluktuin: we denken aan sperziebonen, pompoenen, bloemen. Er is ook een sociaal aspect. Je legt, als je buiten bezig bent, makkelijker contact met je leefomgeving. De tuin kan zo een brug naar de wijk worden. Daarnaast is er een educatieve kant: er zijn in de directe omgeving enkele scholen. Die zouden de moestuin zeker een plekje kunnen geven in het lesprogramma."

MOOI INITIATIEF De eerste hobbel op weg naar realisatie is inmiddels genomen: de gemeente heeft de plannen enthousiast ontvangen. Wethouder Marjolein Steffens: "Het is een mooi initiatief voor de buurt, daar werken we altijd graag aan mee. Voor de grond hebben we een adoptie-overeenkomst opgesteld, er wordt geen huur gevraagd. Medio september leveren we schoon op en we zijn er voor hand- en spandiensten. Andere acties zijn aan ZilverEsdoorn en Maatvast."

En dan de vraag: wie gaat het betalen? Wichert Brommer en de zijnen zijn op zoek naar zo'n 40.000 euro, want dat is het bedrag dat voor de realisatie is begroot. "Dat is inclusief zaken als de grond voorbereiden, hekwerk, kas, rolstoeltoegankelijk maken, hoge bedden en het maken van een toegangsdeur vanuit de Boerderij. We kunnen van start en zijn bezig met het aanschrijven van landelijke fondsen. Ook willen we lokale businessclubs interesseren: Rotary Hillegom/Lisse én Hoofddorp hebben al toezeggingen gedaan. In oktober trappen we officieel af. Ja, we hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Alleen, exploitatie en onderhoud zijn slechts mogelijk als voldoende mensen een handje willen helpen. We zoeken daarom vrijwilligers die willen meedenken hoe we alle plannen voor de Moestuin Pax het beste kunnen invullen. Het is een initiatief vóór en dóór de buurt. Interesse? Gewoon even binnenlopen bij de Boerderij, of via de mail:

boerderij@maatvast.nl"

Anja Maas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie