Afbeelding
ANP Foto

Geert Dales: 'Doortrekken van NZ-lijn naar Hoofddorp gaat door'

3 september 2019 om 08:20 Overig

HOOFDDORP De doortrekking van de NoordZuid-lijn naar Schiphol en Hoofddorp en mogelijk Nieuw-Vennep gaat zeker door. Dat zei de geestelijke vader van de metrolijn, oud-wethouder Geert Dales, afgelopen zondag als gast bij Meerradio. Dales woont sinds drie jaar met zijn echtgenoot in Hoofddorp.

Dales was wethouder in Amsterdam toen er in de hoofdstad een felle discussie werd gevoerd over nut en noodzaak van de NoordZuid-lijn. De toenmalige VVD'er was destijds mikpunt van veel kritiek. Volgens Dales waren de reacties niet altijd eerlijk en fair. Er werd op de man gespeeld. "Daar kun je je maar moeilijk tegen verdedigen."

GELIJK GEKREGEN Dales stelde zondag tevreden vast dat hij achteraf gelijk heeft gekregen. Hoewel er wel sprake is van een forse kostenoverschrijding is iedereen wel heel blij dat de metrolijn er gekomen. Dales kreeg kort geleden nog excuses van een vrouw die destijds fel gekant was tegen de NoordZuid-lijn en nu moest toegeven dat zij het bij het verkeerde eind had.

Geert Dales zei ook dat het altijd de bedoeling is geweest dat de NoordZuid-lijn onderdeel zou worden van een veel groter netwerk van openbaar vervoer. Daarom is hij ervan overtuigd dat de doortrekking van de lijn een kwestie van tijd is.

Voor de microfoon van Meerradio maakte Dales er geen geheim van dat hij drie jaar geleden helemaal niet enthousiast was dat zijn partner voorstelde om in Hoofddorp te gaan wonen. "Als Amsterdammer in Hoofddorp gaan wonen? Dat is niet een promotie. We gingen het aan het onze buren vertellen, Wim en Rita Kok, en we werden nog niet de deur uitgezet. Als Amsterdammer hoor je niet thuis in Hoofddorp. Maar ik ben om. Het is hier fantastisch. Lekker relaxed. Dicht bij natuurgebieden en alles is dichtbij. Ik sluit niet uit dat we gewoon in Hoofddorp blijven."

Dales vindt het centrum van Hoofddorp, waar hij woont, niet direct mooi. "Maar wel aangenaam. Het is hier prettig wonen."

De rasbestuurder, die zijn gehele werkzame leven de publieke zaak heeft gediend, volgt de lokale politiek op een afstand. Hij kent wethouder Jurgen Nobel en de vorige burgemeesters Onno Hoes en Theo Weterings. "De nieuwe burgemeester heb ik nog niet ontmoet, maar ik heb gehoord dat ze erg in de smaak valt in Haarlemmermeer." Dales heeft ook contacten met de lokale VVD en met de fractie van Forza!

50PLUS Geert Dales behoorde jarenlang tot de prominenten van de VVD. Tegenwoordig is hij partijvoorzitter van 50Plus. "Toen ik eraan begon had ik er een dagtaak aan, omdat er onderlinge ruzies waren. Nu de rust is weergekeerd, kan ik het meestal in drie dagen af."

Dales is ervan overtuigd dat 50Plus bij de volgende raadsverkiezingen in Haarlemmermeer ook hoge ogen gaat gooien en er in zal slagen om een plek in de gemeenteraad te veroveren.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie