Afbeelding
Facebook

Veel klachten over onkruid op stoepen en in straten Haarlemmermeer

5 september 2019 om 08:12 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Het heeft afgelopen zomer klachten geregend over woekerend onkruid in straten en op stoepen. Die klachten bereikten ook wethouder Marjolein Steffens-van de Water van fysieke leefomgeving. Zij heeft inmiddels een 'stevig gesprek' gehad met onderhoudsbedrijf Meerlanden, dat bezig is met een inhaalslag om de ergste gevallen van onkruid te verwijderen.

Wethouder Steffens lichtte deze week aan de regionale en lokale pers toe dat de gemeente sinds enkele jaren niet meer onkruidbestrijding doet maar aan onkruidbeheersing. Het chemische middel RoundUp is sinds 2015 verboden en dat is in de openbare ruimte goed te zien. Het onkruid groeit op sommige plekken tegen de klippen op.

Toen het onkruid nog werd bestreden met de gifspuit was de gemeente nog 530.000 euro kwijt aan onkruidbestriijding. Na het afschaffen van de spuit zijn de kosten gestegen tot ruim 1.2 miljoen euro. Dat komt ook doordat dit jaar het grondgebied van Haarlemmerliede en Spaarnwoude er bij gekomen is.

Volgens wethouder Steffens heeft RoundUp vorig jaar nog enigszins haar sporen nagelaten in de openbare ruimte. Dit jaar is dat effect wel verdwenen. Daar komt nog bij dat het vorig jaar een gortdroge zomer was en dit jaar er op sommige momenten forse buien zijn gevallen.

Dit alles heeft tot gevolg gehad dat het onkruid dit jaar extra hard is gegroeid. Op sommige plaatsen was het zelfs lastig voor ouders met kinderwagens en ouderen die op een rollator zijn aangewezen.

Steffens heeft vastgesteld dat de klachten terecht waren. Zij heeft vastgesteld dat Meerlanden de afspraken over het niveau van het onkruid in de straten niet heeft gehaald. Het bedrijf heeft dat onderschreven en is inmiddels met extra krachten en materieel bezig om de achterstand in te halen. De wethouder heeft er bij Meerlanden op aangedrongen om volgende zomer eerder te beginnen met het beheersen van onkruid.

Eén boodschap wil Marjolein Steffens de inwoners graag meegeven. Zoals het niveau van het onkruid was, zal het niet meer worden. Daarmee pleit zij zeker niet voor de terugkeer van de gifspuit, want die is slecht voor water en de biodiversiteit. Maar mensen zullen er wel mee moeten leven dat het onkruid om sommige plekken misschien wat weliger tiert dan ze in het verleden gewend waren.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie