Transavia voert veel nachtvluchten uit vanaf Schiphol.
Transavia voert veel nachtvluchten uit vanaf Schiphol. René de Leeuw

Wethouder Haarlemmermeer Jurgen Nobel: Schiphol 's nachts sluiten, vliegveld Lelystad snel openen'

5 september 2019 om 08:54 Verkeer en vervoer

SCHIPHOL Wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer heeft woensdag in een opinieartikel in dagblad het Parool een opmerkelijk voorstel gedaan: de luchthaven Schiphol 's nachts sluiten. Volgens hem wordt daarmee een belangrijk deel van de overlast door het vliegverkeer teniet gedaan.

Nobel heeft voor het zomerreces met veel inwoners, ondernemers en betrokkenen gesproken over wat we met de toekomst van Schiphol aan moeten. “Wat ik veel terughoorde van onze inwoners was dat men vooral baalt van een verstoorde nachtrust door het vliegverkeer. Uit onderzoek uit 2017, onder meer van de GGD Kennemerland, naar slaapverstoring in de buurt van Schiphol, blijkt dat een ononderbroken nachtrust voor de gezondheid van cruciaal belang is.”

RUST Om die reden pleit de wethouder om de luchthaven in de nachtperiode gewoon te sluiten. “Het belangrijkste aan een nachtsluiting is dat er een aaneengesloten periode van rust is en dat er een rustige afbouw en opbouw van de nacht is. Ik kan me zo voorstellen dat je het vliegverkeer vanaf half twaalf in de avond langzaam terugschroeft en dat je het vanaf half zeven weer langzaam opvoert. De nachtvluchten moeten daarbij niet verschoven worden naar de randen van de nacht.”

Volgens Jurgen Nobel moet een nachtsluiting niet al te veel economische schade veroorzaken. Hij denkt dat dit kan door nachtvluchten te verplaatsen naar overdag en naar luchthavens in de buurt. De wethouder vindt het daarom van het grootste belang dat vliegveld Lelystad snel beschikbaar komt.

Fris Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie