Afbeelding
eigen opname

Column Vrouw Simona: vliegvrees

5 september 2019 om 13:41 Lokaal/Column

Ik lijd aan vliegvrees, niet te verwarren met vliegangst. Voor het laatste kan je in behandeling bij Stichting Valk in Leiden. Daar helpen ze je af van de angst om in een vliegtuig te stappen en jezelf geheel over te geven aan wat gaat komen. Hoewel, misschien heeft Stichting Valk ondertussen wat nieuwe modules op de schappen liggen tegen mijn vliegvrees.

Vandaag de dag is op reis gaan met het vliegtuig niet helemaal meer wat het ooit was. Door o.a. de klimaatactiviste Greta Thunberg is reizen met het vliegtuig verworden tot een trip omgeven met vliegschaamte. Zijzelf mijdt het vliegen en reist nu naar alle bijeenkomsten die iets te maken hebben met het klimaat met de trein dan wel per zeiljacht. Dat is prima, duurt wat langer en is het vaak wat prijziger. Maar het is te doen.

Mijn vliegvrees zou ik kunnen ontlopen door haar voorbeeld te volgen. Maar mijn geplande tripje straks gaat toch door de lucht. Dus dan toch eerst even bij Stichting Valk wat trainingen doorlopen om mijn vrees te temmen. Misschien te starten met de module: hoe overleef je het wanneer jij wel op jouw bestemming aankomt, maar jouw koffer niet? Dat was nog niet zolang geleden een groot probleem voor velen die vanaf Schiphol vertrokken. Hoe blijf je fris na drie dagen geen verschoning? En, met welke gebaren maak je duidelijk in de lokale winkels waar de Engelse taal nog niet doorgedrongen is, dat je behoefte hebt aan tandpasta/borstel en nog wat spul?

Ach positief gezien, jijzelf bent dan in ieder geval op de plaats van bestemming aangekomen. Want hoe te handelen, als wederom de kerosinetoevoer op Schiphol niet lekker loopt of men staakt? Dus module twee: wat te doen bij ernstige vertraging? Vlij je het gespannen lijf op een veldbedje in de hal tussen veel anderen, en wacht je gelaten af terwijl de toestroom van steeds meer reizigers om je heen toe neemt, of terug naar huis? En module drie: hoe claim je de opgelopen schade na al dit leed, en hou je je vliegvrees onder controle voor als je toch nog een keertje het avontuur aangaat?

Ik sein ze daar in Sofia, waar ik heen ga, vast in. Jongens leg wat schoon goed klaar en hou er rekening mee dat ik ietsje later dan gepland aan kan komen. De crew van het zeiljacht van Greta Thunberg leed niet aan vliegschaamte dan wel vrees, zij gingen nadat ze Greta hadden afgezet in New York, met zes man terug met het vliegtuig!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie