Afbeelding
Ilvy Njiokiktjien

Breed onderzoek naar de behandeling van migraine

5 september 2019 om 14:08 Maatschappelijk

HOOFDDORP In samenwerking met de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Amsterdam Universitair Medisch Centrum en de Gezondheidscentra Haarlemmermeer is het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn gestart met een onderzoek naar de behandeling van migraine. Er wordt onderzocht wat het verschil is in werkzaamheid tussen de behandeling door de manueel therapeut en die van de huisarts op het aantal migraine-aanvallen en de hoofdpijn.

Er zijn meer dan 40 huisartsen en 4 manueel therapeuten in de regio Haarlemmermeer en Haarlem betrokken bij dit onderzoek.

Voor dit onderzoek worden mensen gevraagd die 2 of meer migraineaanvallen per maand hebben. Aanmelden kan via
huisarts of onderzoeker Andreas Amons 023-5540610 of via e-mail:
migraineonderzoek@gchaarlemmermeer.nl.

MIGRAINE Migraine is een vorm van hoofdpijn die veel voorkomt: ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben hier last van. Een goede en effectieve behandeling van migraine is zeer gewenst omdat deze hoofdpijn naast de pijn ook beperkingen geeft in het dagelijks functioneren bijvoorbeeld op het werk, studie en sporten. Als de migraine-aanvallen regelmatig voorkomen (twee of meer aanvallen per maand) kan dagelijkse medicatie uitkomst bieden om de migraine aanvallen te verminderen. Echter, niet iedereen heeft baat bij deze medicatie of ervaart bijwerkingen van de medicatie. Hierdoor gaan veel mensen op zoek naar een alternatief om de migraineaanvallen te verminderen.

Dat is een van de redenen geweest voor het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn om een onderzoek te starten naar de werkzaamheid van manuele therapie bij migraine.

Sinds 10 jaar is een multi-disciplinair paramedisch team (manueel therapie, orofaciaal therapie (kaakklachten) en kinderfysiotherapie) in het Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn (PBH) werkzaam dat gespecialiseerd is in de behandeling van mensen met hoofdpijn.

Naast hun werkzaamheden als manueeltherapeut in het PBH verrichten dr. René Castien en Andreas Amons in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit Antwerpen onderzoek naar de behandeling van verschillende vormen van hoofdpijn. Dit onderzoek heeft niet alleen geleid tot verbetering van de behandeling van mensen met hoofdpijn. Ook hebben de resultaten van het onderzoek geleid tot meerdere wetenschappelijk publicaties over hoofdpijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie