lachgaspatronen Lek en Linge
lachgaspatronen Lek en Linge partij voor de dieren

Wespen en lachgas waren het grootste probleem bij Mysteryland

7 september 2019 om 19:02 Evenementen

HAARLEMMERMEER Hoewel de officiële evaluatie nog moet komen, stond de gemeenteraad donderdag al uitvoerig stil bij de recente editie van dancefestival Mysteryland. Burgemeester Marianne Schuurmans zei dat verhitting en uitdroging van bezoekers niet zozeer een probleem waren maar de enorme zwerm wespen.

HAP-raadslid Jeannette Koolmoes opende de rij met vragen over het evenement. Zij stelde dat de uitstroom van bezoekers na de afsluiting om elf uur 's avonds onveilig is. Bezoekers verlaten het terrein allemaal tegelijk en dat werkt volgens het raadslid als een trechter, waardoor mensen in de verdrukking kunnen komen. Zij vroeg zich af of daar maatregelen tegen genomen kunnen worden.

Burgemeester Schuurmans zei daarover dat ze geen meldingen heeft gekregen dat de uitstroom van bezoekers tot problemen heeft geleid. Het is volgens haar altijd een risico bij evenementen die op een bepaald tijdstip eindigen dat iedereen tegelijk weggaat en dat er dan problemen kunnen ontstaan. De burgemeester zegde toe de kwestie te bespreken bij de evaluatie.

Koolmoes wilde ook weten of het hitteplan tijdens Mysteryland goed heeft gewerkt en of er veel bezoekers de EHBO hebben opgezocht. Burgemeester Schuurmans antwoordde dat er 61 mensen eerste hulp hebben gekregen. Het is onduidelijk of de hitte daarbij een rol heeft gespeeld. Volgens Schuurmans was er heel veel water beschikbaar en zijn er daarom geen meldingen van uitdroging of oververhitting. Zoals gezegd waren de wespen veel lastiger om te bestrijden.

Forza!-raadslid Michel van Dijk zei dat er verontrustende berichten waren over opnieuw de massale diefstal van telefoons. Zeventig bezoekers zouden dit jaar de dupe zijn geworden. Vorig jaar waren er dat nog zo'n honderd.

Burgemeester Schuurmans betreurde de diefstallen, maar voegde er direct aan toe dat mensen ook wel erg achteloos met hun mobieltje omgaan. Ze stoppen het apparaat zo zichtbaar in hun broekzak, zodat dieven het wel erg makkelijk wordt gemaakt. "We zouden wat minder goed van vertrouwen moeten zijn."

Meerdere raadsleden hebben zich ook geërgerd aan het gebruik van drugs en ook met name aan lachgas. SRH-fractievoorzitter Rinus Beusenberg vond het hoog tijd worden dat hier hard tegenop wordt opgetreden. Het wemelde volgens hem op het festivalterrein van de ballonnetjes met lachgas.

Ook burgemeester Schuurmans vond dat een probleem. Zij beloofde samen met Justitie en de politie te bekijken wat er aan kan worden gedaan. Probleem is echter dat lachgas op zich niet verboden is. De burgemeester toonde zich verbaasd dat er ook in haar woonbuurt op grote schaal lachgas wordt gebruikt door jongeren. "Ouders vinden dat kennelijk heel normaal."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie