Afbeelding
Trudy Witteman

Veel emotie bij start Oktoberfest Vijfhuizen

9 september 2019 om 11:12 Overig

VIJFHUIZEN De kop is eraf, maar wat zijn er zondag, de startdag van de 40-ste Feestweek Vijfhuizen veel tranen gevloeid. Tranen van emotie in het dorp van onderlinge tolerantie, van tijd voor elkaar.

Als op zondagavond in een bomvolle feesttent naar goed Beiers gebruik het ‘O’ zapft is!’ klinkt ten teken dat het eerste vat bier is aangeslagen en dus het Oktoberfest kan losbarsten, is dezelfde tent een minuut lang muisstil geweest uit respect voor de vrijdag overleden Riet van Opzeeland. Vrouw van Nico van Opzeeland die een van de oprichters van de feestweek is geweest en zelfs afgelopen week nog druk in de weer is geweest met de praalwagens voor de intocht van de 380 kilometer lange IJsselmeerronde. Er is kippenvel, er zijn tranen en er is een dik applaus voor Riet die de ongelijke strijd niet heeft kunnen winnen. Zoals het ook slikken is als de karavaan van 60 deelnemers en talloze begeleiders voor haar huis halt houdt en haar een eresaluut brengt. Ook ’s morgens in de prachtige tentviering met als voorganger dominee Piet Kooiman is Riet herdacht. Een viering die voor Piet en zijn vrouw Agnes heel vertrouwd aanvoelt ondanks dat zij in 1991 uit het dorp zijn weggegaan. Een viering met medewerking van toetsenist Cees Lodder en de Golden Boys (zang). Ten behoeve van zorgboerderij De Straalhoeve in Nieuwebrug gaat de collecteschaal rond met als opbrengst 471 euro.

Wat voor Cor Uijtenhaak een bekroning had moeten worden loopt uit op een bittere teleurstelling. De initiatiefnemer van de plaatselijke Kennedymars had dolgraag de 15e en tevens laatste editie met liefst 185 deelnemers afgesloten met een kruisje. Maar het loopt anders. Met nog 70 kilometer voor de boeg moet hij na tien kilometer afhaken en met koorts en met benen die niet meer willen zijn bed opzoeken. Na een nacht goed slapen en de nodige medicijnen ziet hij met vochtige ogen toe hoe deelnemers strompelend of juist opmerkelijk fit de finish bereiken.

In Vijfhuizen geen feestweek zonder een Miss. Dit jaar valt Deborah den Butter, kind van het dorp, de eer te beurt en begeleid door haar ouders bereikt ze onder luid applaus het podium waar ze komende week de nodige deelnemers zal kunnen kussen. Wie jarig is trakteert en de jarige feestweek is daarop geen uitzondering. Opnieuw is er emotie als op de grote schermen het ‘Kom uit het dorp Vijfhuizen’ verschijnt. Een ode in woord en beeld aan het feestvierende dorp. De prachtige teksten afkomstig uit de pen van feestweekvoorzitter Robert de Rooij, zijn ingezongen door niemand minder dan rapper Lange Frans. Het prachtige tijdsdocument met beelden uit het (verre) verleden van de feestweek is te zien op Facebook, YouTube en andere sociale media.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie