Screen shot Pieter van de Vlugt
Screen shot Pieter van de Vlugt Podium voor Architectuur

Verdwijnen van boerderijen en familiebedrijven nog steeds actueel

10 september 2019 om 12:53 Uitderegio Deel je nieuws

Een bijzonder portret over afscheid nemen

Tien jaar geleden verfilmden verhalenverteller Paul Bos en Danny Ghosen (documentairemaker/ journalist) in samenwerking met Podium voor Architectuur  een portret van boer Pieter. De film toont het verhaal van afscheid nemen van de familieboerderij.  Dit bijzondere portret  is tien jaar later nog steeds actueel in Haarlemmermeer, maar ook wereldwijd speelt deze kwestie. De film wordt t/m 21 september getoond in Galerie de Meerse als onderdeel van de tentoonstelling ‘Kansen voor Erfgoed’ en in het auditorium van Piek K tijdens Ontdek Hoofddorp op 29 september a.s.

Pieter van de Vlugt is een boer in hart en nieren. Geboren en getogen aan de Aalsmeerderweg in Rozenburg. In de jaren negentig verkocht zijn familie het land voor de uitbreiding van Schiphol Logistics Park. Eind 2009 verkoopt Pieter zijn boerderij voor de aanleg van de nieuwe N201. Er was haast bij. De laatste dagen van Pieters vertrek van de boerderij zijn in beeld gebracht. In het voorjaar 2019 werd de boerderij pas gesloopt.

De beelden in zwart film geven een beeld van het persoonlijke afscheid, de sobere inrichting van de boerderij waar Pieter met zijn ouders woonde en waar zoveel herinneringen leven. Paul Bos stelt indringende vragen, die pijnlijk duidelijk maken hoe een proces van afscheid nemen ingrijpt. Een tijdloos document van Danny Ghosen die  inmiddels naam heeft gemaakt met persoonlijke portretten wereldwijd.

Tentoonstelling Kansen voor Erfgoed
De tentoonstelling ‘Kansen voor Erfgoed’ is te zien t/m 21 september in Galerie de Meerse van woensdag t/m zaterdag vanaf 14.00 uur en tijdens  voorstellingen. Toegang is gratis.

Een deel van de tentoonstelling krijgt ruimte tijdens Ontdek Hoofddorp op zondag 29 september in Het Cultuurgebouw. De film van Pieter draait in het auditorium van Pier K. De oorspronkelijke speelduur van 40 minuten is ingekort tot 15 minuten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie