Een beeld van een schaatsles in Haarlem.
Een beeld van een schaatsles in Haarlem. pr

Schaatssport Haarlemmermeer snakt naar impuls

13 september 2019 om 09:41 Overig

HAARLEMMERMEER 65 jeugdschaatsers uit Haarlemmermeer die actief zijn in een trainingsgroep. Dat is het doel van schaatspromotor Jacques 't Hoen. Hij heeft veel werk te doen, want schaatsen wordt in onze regio nauwelijks nog als sport beoefend.

Met 0,11 procent van de bevolking die serieus aan schaatsen doet, is Haarlemmermeer namelijk niet bepaald een schaatsgemeente. Er zijn slechts twee clubs: IJsclub Zwanenburg en de Blauwe Beugel uit Rijsenhout. Verder liggen er landijsbanen in Nieuw-Vennep, Zwanenburg, Rijsenhout, Beinsdorp en Lisserbroek. Op een bevolking van 150.000 mensen is het allemaal wat karig.

't Hoen: "Schaatsen is momenteel geen Haarlemmermeerse bezigheid. Dit in tegenstelling tot twintig jaar geleden toen de twee clubs lange wachtlijsten hadden. Door organisatorische problemen liep de animo echter langzaam terug. Ook het gegeven dat er veel minder natuurijs is, plus sterkte verenigingen in naburige gemeentes, werken niet mee."

"Via de ijsbaan in Haarlem en de KNSB zijn we vorig jaar het programma 'IJstijd' gestart om kinderen te enthousiasmeren," zegt 't Hoen, die voorzitter van de baancommissie is en al jarenlang diverse bestuursfuncties bekleedt. "We willen via het project de schaatssport hier een boost geven en beginnen bij de basisscholen. Er ligt voor scholen een uitnodiging klaar waarin wordt aangeboden met enkele groepen een uurtje in Haarlem te komen schaatsen. Een bus voor vervoer wordt geregeld en de ijsbaan biedt een aantrekkelijke groepskorting. Schaatsclubs zorgen voor begeleiding op de baan."

"Na afloop krijgen de kinderen een brief mee gericht op hun ouders. Zo proberen wij het eventuele enthousiasme te stimuleren en meer jeugdleden te genereren voor de twee clubs in Haarlemmermeer. Nu zijn er in totaal 75 jeugdschaatsers zaterdag recreatief bezig en zitten er hooguit 35 in een trainingsgroep. Dat moet worden verdubbeld."        

Volgens de enthousiaste gepensioneerde is dat reëel. "Uit andere regio's komen makkelijk 300 jeugdschaatsers samen. Hier ging vroeger elke zaterdagochtend een bus naar Haarlem. Heel gezellig was dat, en goed voor de teamgeest. Nu worden de kinderen die nog schaatsen door hun ouders gebracht en gehaald."

Aan uithangborden ontbreekt het niet in Haarlemmermeer. Esmee Visser woont in Beinsdorp en werd in 2018 Europees kampioene op de 3.000 meter en olympisch kampioene op de 5.000 meter. Ook de marathonschaatsers Mats Stoltenborg (Hoofddorp) en Bart van der Vlugt (Rijsenhout) spreken een aardig woordje mee in het nationale schaatsen.

Wie zich naar aanleiding van dit artikel wil gaan schaatsen kan zich melden via de websites van de schaatsclubs.

Eric Hoenson

        

Jacques 't Hoen te midden van schaatstalenten.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie