Afbeelding
Eigen foto

Scholieren uit Hoofddorp winnen debatbeker op Kleine Prinsjesdag

13 september 2019 om 14:10 Overig

HOOFDDORP "Kinderen hebben het recht op gezondheid, daarom moet de overheid jongeren nog beter voorlichten over gezond eten." Dat zei de 14-jarige Tess van het Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp vandaag tijdens het door UNICEF georganiseerde debat over kinderrechten op Kleine Prinsjesdag.

Het vwo-team van de Hoofddorpse school was de sterkste van de acht debatteams die de woordenwedstrijd met elkaar en met Kamerleden aangingen in de Haagse Ridderzaal, onder het toeziend oog van VWS-ministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins. Er deed ook een havo-team van het Haarlemmermeer Lyceum mee aan de wedstrijd. 

VROLIJKE JASJES In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen, in de leeftijd van 13 tot 15 jaar, waren op hun best gekleed met vrolijke jasjes en gekleurde dasjes. De jonge debaters gingen om en om in debat met de Kamerleden Martin W?rsd?rfer (VVD), Antje Diertens (D66), Bram van Oijk (GroenLinks) en Kristen van den Hul (PvdA). Met discussies gebaseerd op kinderrechten en over de onderwerpen stress onder jongeren, kinderen van uitreizigers naar Syrië, voeding en de Nederlandse Cariben. 

De debatten werden ingeleid door de 14-jarige Koning van de Jeugd, Yusuf Khalid uit Amsterdam. Koning Yusuf kwam deftig op in een koets voor de Ridderzaal, met sjerp om en een kroon op zijn hoofd. Voorafgaand aan elk debat las hij een stukje uit zijn troonrede voor. In zijn redevoering riep de jongerenkoning de aanwezige ministers op om meer aandacht te geven aan jongeren die kampen met depressieve gevoelens. "Mijn oplossing is dat we er meer over moeten praten. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat jongeren zich niet alleen voelen en naar buiten durven te komen", aldus Yusuf.

FINALE De scholierenteams waren in april uitgeroepen tot halvefinalisten van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Op Kleine Prinsjesdag vond de finale plaats van de argumentenwedstrijd. De jury bestond uit een jongere van het UNICEF Jongerenpanel Robbe van Hulst, directeur van UNICEF Nederland Suzanne Laszlo en de directeur van Stichting Nederlands Debat Instituut, Jacco van Mersbergen. De overige finalisten waren scholieren van het Vossium Gymnasium (Amsterdam), Willem de Zwijgercollege (Bussum), Mendelcollege (Haarlem), Stedelijk Gymnasium Arnhem, het Kalsbeek College (Woerden), Emmauscollege (Rotterdam).

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie