Baby, liggend
Baby, liggend Tabitha den Adel

Ook vermeende schijnerkenningen in Haarlemmermeer

27 september 2019 om 09:34 Overig

HAARLEMMERMEER In de gemeente Haarlemmermeer is het enkele malen voorgekomen dat er vermoedens waren dat buitenlanders die een kind wilden erkennen dat alleen deden om de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning te krijgen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de fractie van Forza!

Forza!-raadslid Tjarda Reesink stelde de vragen naar een aanleiding van een waarschuwing van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). Die vroeg gemeenteambtenaren kort geleden alert te zijn op de toename aan schijnerkenningen. Volgens de organisatie komt het steeds vaker voor dat buitenlanders met kwade bedoelingen een kind erkennen in Nederland om hier een verblijfsvergunning in handen te krijgen.

Het raadslid wilde onder meer weten of er in Haarlemmermeer ook sprake is geweest van schijnerkenningen. Het college zegt dat dit enkele keren het geval is geweest. Bij twijfel worden er meer bewijsstukken gevraagd dat een aanvrager ook serieus een kind wil erkennen.

In sommige gevallen worden die documenten ook daadwerkelijk overlegd en is er dus geen vuiltje aan de lucht. Het komt echter ook voor dat aanvragers niet meer terugkomen en dan ligt het voor de hand dat het om een schijnerkenning ging.

Als gemeenteambtenaren er zelf niet meer uitkomen, kunnen ze de hulp inroepen van de NVVB of de Immigratie- en Nationalisatiedienst (IND).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie