Een groot aantal raadsleden was woensdag aanwezig in de Thamerkerk.
Een groot aantal raadsleden was woensdag aanwezig in de Thamerkerk. Naomi Heidinga

Zorgen in Uithoorn over fijnstof en herrie van Schiphol

29 september 2019 om 07:23 Maatschappelijk

UITHOORN Niet kunnen slapen of juist veel te vroeg gewekt door het vliegverkeer, niet meer genieten van de tuin en zorgen over de gevolgen van fijnstof. Een greep uit de opmerkingen van inwoners tegen raadsleden over Schiphol. De raad organiseerde woensdag een informatiebijeenkomst over het vliegverkeer. In voorbereiding op het debat op 17 oktober, wil de raad weten wat inwoners vinden van Schiphol. Welke overlast ervaren ze? Of vinden ze het gedoe over Schiphol overdreven? Om dezelfde reden is er ook een enquête voor inwoners.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

De enquête is inmiddels door ruim duizend mensen ingevuld. Minder belangstelling was er voor de informatiebijeenkomst in de Thamerkerk. Met 62 bezoekers viel de opkomst een beetje tegen. "Mensen willen vooral hun verhaal kwijt," merkt DUS-raadslid Judith Beuse. "Ze maken zich zorgen over fijnstof en hun gezondheid. Sommige mensen zien zich genoodzaakt de ramen dicht te houden vanwege de herrie, ook in de zomer. Mensen genieten niet meer van het zitten in de tuin. De frustratie is groot. Een aantal mensen was bijna in tranen. Wat opvalt is dat de overlast per wijk enorm verschilt." Juist deze kennis hopen raadsleden via de avond en enquête te krijgen. "Het geeft ons een beeld van hoe inwoners tegen Schiphol en de hinder aankijken. Misschien vinden sommige mensen het allemaal wel overdreven, hebben ze nergens last van. Tot nu toe heb ik echter alleen mensen gesproken die wèl hinder ondervinden. Ze willen weten wat we als gemeente er tegen doen."

MOEITE Christiaan Knaap is een van de inwoners die de moeite heeft genomen om naar de Thamerkerk te komen. "We woonden eerst in Zijdelwaard. We zijn verhuisd naar de Elzenlaan en dachten daar minder last van het vliegverkeer te hebben. Maar inmiddels zit het op hetzelfde niveau. Het wordt steeds erger. Ik weet waar ik het over heb, ik woon hier al mijn hele leven. De vliegtuigen lijken steeds meer uit te waaieren over Uithoorn. De overlast is inmiddels zo erg dat we maatregelen moeten nemen. We worden 's ochtends wakker van het vliegverkeer en kunnen er 's avonds niet van slapen. Daarom hebben we besloten een ventilatiesysteem aan te schaffen. Dan kunnen de ramen dicht blijven. Duur, maar het is nodig."

Raadslid Beuse wil van hem weten of hij weleens klaagt over de herrie. "Dat doe ik wel via www.bezoekbas.nl (BAS staat voor Bewoners Aanspreekpunt Schiphol). Het is alleen wel omslachtig, ze kunnen beter een app maken met een decibelmeter, zodat je bij overlast direct de geluidsoverlast kunt meten en doorsturen." Beuse: "Ik snap dat mensen denken dat het niets uithaalt, maar elke klacht wordt geregistreerd. Klagen heeft dus zin."

OVERLAST NEEMT TOE Piet Hein Backers heeft dezelfde ervaring: de overlast neemt toe. "Vliegtuigen gaan steeds lager over Uithoorn vliegen. Vroeger woonden we in Zijdelwaard. Dan hadden we alleen af en toe last van de vliegtuigen, als de wind verkeerd stond. De laatste drie tot vier jaar is de overlast echt toegenomen. Niet alleen wat betreft het geluid, ook de uitstoot van het vliegverkeer. Daar maak ik me best zorgen over. Mijn vrouw heeft COPD." Wat betreft Backers mag Uithoorn zich meer laten horen tegen de mogelijke uitbreiding van Schiphol. "Laatst was minister Cora Nieuwenhuizen hier. Ik wist van niets, terwijl ik wel bij BAS betrokken ben. Dat had beter gemoeten: dit was de kans om van ons te laten horen als inwoners van Uithoorn."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie