Bloemenveld juni 2019
Bloemenveld juni 2019 Mariken Straat

Forza! bezorgd over gevolgen 'zaadbommen'

30 september 2019 om 12:14 Natuur en milieu

HOOFDDORP De prijs voor de meest jolige vraag ging donderdagavond tijdens de vragensessie in de gemeenteraad met afstand naar Forza!-raadslid Jordy Schaap. Hij kreeg onbedoeld de lachers op zijn hand door zijn zorgen uit te spreken over de kwalijke effecten van zogenoemde zaadbommen in Haarlemmermeer.

Jordy Schaap had het over het nieuwe fenomeen guerilla-gardening, waarbij groenliefhebbers met groot enthousiasme zaadbommen van klei en compost planten in de openbare ruimte. Het raadslid kreeg tijdens het stellen van de vraag door dat zijn woorden grote hilariteit veroorzaakten bij collega's en andere aanwezigen.

Schaap ging echter onverstoorbaar door met zijn verhaal en vroeg zich af of de spontane bloemen geen probleem kunnen zijn voor de flora en fauna in de openbare ruimte.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water had in de jolige stemming ook moeite haar lachen te bedwingen. Ze zei op de hoogte te zijn van het begrip guerilla-gardening. De wethouder zag het probleem echter niet zo. "Ik ben bijvoorbeeld heel blij met de vrolijke bermen langs de IJweg. Het is best een beetje leuk om af en toe burgerlijk ongehoorzaam te zijn."

Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks voelde zich aangesproken door het verhaal van Jordy Schaap. Zij schatte zo in dat leden van haar partij oververtegenwoordigd zullen zijn in de groep mensen die verantwoordelijk zijn voor het planten van de zaadbommen. Ballieux vroeg zich af wat er nou erg aan is dat de bloemzaden zo breed worden verspreid.

Schaap zei dat dit op zich niet erg is, maar dat wel de vinger aan de pols moet worden gehouden. "We willen toch niet allemaal kaapse viooltjes in Haarlemmermeer?"

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie