Afbeelding
Midden Nederland Hallen

Wens voor zonne-akkers langs snelwegen en landingsbanen

30 september 2019 om 13:04 Natuur en milieu

HAARLEMMERMEER Zonnepanelen langs de landings- en taxibanen van Schiphol en in het open land naast de snelwegen in Haarlemmermeer. De gemeenteraadsfracties waren het donderdagavond tijdens een discussie roerend met elkaar eens dat dit de beste optie is voor grootschalige zonne-akkers.

Ook wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken is voorstander van deze variant. Hij had een nieuwtje voor de raad. Nobel was donderdag toevallig in gesprek geweest met de directie van Schiphol, waarbij ook het plan voor de zonnepanelen ter sprake kwam. "De deur ging niet keihard dicht", zei de wethouder, waarmee hij aangaf dat de luchthaven er in elk geval serieus naar wil kijken.

ONTZIEN De open gebieden naast de banen van Schiphol en naast de snelwegen zijn voor Haarlemmermeer de meest voor de hand liggende optie om de zogeheten energietransitie vorm te geven in de polder. Daarbij moet de kern van het agrarisch gebied wel zoveel mogelijk worden ontzien, zo vindt de raad. Bestuurder Ton van Schie van landbouworganisatie LTO Noord zei voorafgaand aan het debat al het erg onverstandig te vinden als 'productiegrond voor voedsel' wordt vervangen door energie. Hij drukte de politiek op het hart hier niet in mee te gaan. "Dat is een grondbeginsel van goed bestuur."

CDA-raadslid Dick Blom gaf aan dat landbouwakkers ook niet tijdelijk als zonnepark moeten worden bestemd. Volgens hem is dat niet goed voor de 'vruchtbare poldergrond'. De CDA'er zag ook nog mogelijkheden voor zonnepanelen in de 'oksels van verkeersknooppunten'. "We zijn voor de energietransitie, maar die moet dan wel op een slimme manier plaatsvinden."

HOENDERHOK Fractievoorzitter Koos de Vries van de ChristenUnie-SGP gooide naderhand de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat ook bij zonnepanelen naast de Schipholbanen sommige agrariërs hun land zullen kwijtraken. HAP-raadslid Sophie van de Meeberg zei dat pijnlijke keuzes onvermijdelijk zijn. "We staan met ons allen voor een duivels dilemma. Het zuidelijk deel van de polder blijft in elk geval gespaard."

De gemeenteraad kon de specifieke locaties niet in het openbaar bespreken, omdat er angst is dat speculanten met stukken grond aan de haal gaan. Daarom werden de details achter gesloten deuren besproken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie