Burgemeester Schuurmans met naast haar de initiatiefnemers, de voorzitter van de dorpsvereniging, de pastoor en de ontwerper.
Burgemeester Schuurmans met naast haar de initiatiefnemers, de voorzitter van de dorpsvereniging, de pastoor en de ontwerper. Henk van Ommeren

Mozaïekbankje Haarlemmerliede onthuld

30 september 2019 om 15:08 Overig

HAARLEMMERLIEDE Eind vorig jaar bedacht Tonny Kortekaas dat het leuk zou zijn om een een mozaïek bankje te maken als aandenken aan de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Samen met Agnes van Loon startte zij het project. Afgelopen zondag onthulde burgemeester Marianne Schuurmans het resultaat.

Henk van Ommeren

Het idee ontstond toen Tonny via de Social media een soort gelijk project zag in Vogelenzang. Het leek haar leuk om een herinneringsbankje te maken met afbeeldingen van objecten uit de voormalige 155 jaar oude gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Na contact met mensen uit Vogelenzang werd het project concreter. Samen met Agnes probeerde zij subsidie bij de gemeente te krijgen om dit te financieren. Dit kon echter niet als particulier, zodat de Dorpsvereniging Haarlemmerliede werd ingeschakeld. Ook de parochie van de Sint-Jacobus de Meerderekerk werd ingeschakeld. De meeste ideale plek voor een dergelijk bankje zou de parkeer plaats bij de kerk zijn. Tevens was daar ruimte voor een tent om het project uit te kunnen voeren.

De volgende stap was de techniek van het mozaïekplakken onder de knie te krijgen. En uiteraard een ontwerp hiervoor te maken. Na de inzending van een aantal mogelijke ontwerpen maakte cartoonist Auke Herrema een definitief ontwerp. Voor de plaktechniek werden een tweetal workshops georganiseerd. Met 29 vrijwilligers werd begonnen onder het moto "Heel Haarlemmerliede plakt". Een behoorlijk klus want voor de 500.000 mozaïek stukjes waren 800 plakuren nodig.

Het resultaat mocht er zijn en burgemeester Marianne Schuurmans was bereid om het bankje te onthullen. Met hulp van een kraan en een touw werd het zeil van het bankje verwijderd zodat het voor iedereen zichtbaar werd. Daarmee was het nog niet klaar, want Pastoor Bernard Zweers moest eerst het bankje nog inzegenen. Vervolgens konden de ruim 100 belangstellenden genieten van de koffie en de, onder het moto: Heel Haarlemmerliede bakt" zelf gemaakte taarten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie