Corina Klaver:
Corina Klaver: "Wie mee wil doen is welkom." Trudy Witteman

Herberg in Vijfhuizen 90 jaar, Augustinus gastvrije plek voor iedereen

1 oktober 2019 om 14:17 Religie

VIJFHUIZEN "Een parochie hoeft niet groot te zijn. Als-ie maar goed is. En ik denk dat we dat van de Augustinus kunnen zeggen. Klein maar fijn." Komend weekeinde wordt de negentigste verjaardag gevierd.

Frans Witteman

Voor Corina Klaver staat het vast. "Een mooie parochie hebben wij. Een om zuinig op te zijn. Het is een plek waar je met elkaar en bij elkaar terecht kunt." Corina Klaver is voorzitter van het parochieteam. Met haar 40 jaar een 'groentje' temidden van haar collega-voorzitters. Een die met een frisse en optimistische blik de wereld inkijkt en die denkt in oplossingen en niet in problemen. Misschien daarom ook dat ze niet zo bang is voor de toekomst. Waar in kerkenland op menig bestuursvergadering gesproken wordt over de gevolgen van krimp spreekt Corina over groei. Ingegeven door het beleidsplan van het samenwerkingsverband MeerLiede waarbinnen de krachten gebundeld worden en waartoe de St. Augustinusparochie behoort. "De pastoraatsgroep van MeerLiede komt met nieuwe initiatieven die naar wij hopen tot groei leiden. Zaaien en oogsten. Het leuke van zaadjes is dat je met niks begint, maar als je zorgt voor de juiste omstandigheden kan er iets moois uit groeien." Ze sluit haar ogen niet voor de werkelijkheid. "Krimp is een beetje het tijdsbeeld. Maar krimp hoeft niets af te doen aan de kwaliteit. Ik gun de parochianen en iedereen die geen 'Augustijn' is een plek waar ze zich thuis kunnen voelen, net zoals ik." Haar ogen lichten op bij de vraag of de parochie de honderd haalt. "Vast en zeker. Ik kan me Vijfhuizen niet voorstellen zonder de Augustinus. Daarom is het goed om te vieren wat we hebben en te knokken om het te behouden."

WELKOM Even terug in de tijd. Op 3 oktober 1929 zet de bisschop van Haarlem, zijn handtekening onder de oprichtingsacte van de nieuwe parochie. De in 1923 gebouwde hulpkerk wordt verheven tot parochiekerk. Bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan verschijnt een fraai jubileumboek met als titel 'Een herberg in Vijfhuizen'. De parochie als gastvrije plek waar voor iedereen plaats is. Waar mensen elkaar kennen en zich gekend voelen. Wie mee wil doen is welkom, benadrukt Corina Klaver, kind van de parochie. "De betrokkenheid in onze kleine, maar warme gemeenschap is groot. Vaak onzichtbaar op de achtergrond, gebeurt er heel veel. De parochie is duidelijk meer dan het kerkgebouw alleen. Het is waar: zoals zoveel clubs heeft ook onze parochie te maken met vergrijzing. Nieuwe leden zijn schaars. Ik hoop het antwoord te kunnen vinden op de vraag hoe je jonge mensen weer warm krijgt voor de parochie. Mijn generatie mis ik in de kerk."

De verjaardag wordt in drieën gevierd. 2 oktober begint in De Luifel om 20 uur een thema-avond over mantelzorg. Vooral bedoeld voor mensen die aangewezen zijn op mantelzorg, hun kinderen en voor hen die al mantelzorger zijn. Zaterdag is een feestmiddag voor alle parochianen en zondag is de feestelijke eucharistieviering waarin de beide pastores van MeerLiede voorgaan. Deze begint om 9.30 uur. De drie koren nemen plaats tussen de kerkgangers. Om samen één geluid te laten horen. Vrolijk en optimistisch.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie