Afbeelding
Pixabay.com

College van Haarlemmermeer werkt aan bijtprotocol

2 oktober 2019 om 16:00 Dieren

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer bereidt een zogenaamd 'bijtprotocol' voor. Dat blijkt uit de antwoorden die het college geeft op vragen van de HAP. Het protocol moet in het eerste kwartaal van 2020 gereed zijn om aan de raad voorgelegd te worden. 

Politieke partij HAP wilde onlangs van het college weten hoe het zit met agressieve honden in Haarlemmermeer. Aanleiding voor de vragen was de aandacht voor een aantal bijtincidenten in de landelijke media. HAP wilde onder meer weten hoeveel honden er in de polder zijn, en hoeveel daarvan gelden als zogenaamde hoog-risicohond. Ook vroeg de partij of B & W bereid waren te kijken naar zaken als een meldingsplicht, een verplichte opvoedcursus en aansprakelijkheidsverzekering en een bijtprotocol. 

Aan dat laatste wordt al gewerkt, zo heeft het college nu laten weten. Als alles volgens plan gaat, ligt er in het eerste kwartaal van 2020 een voorstel bij de raad. Een verplichte opvoedcursus opleggen aan eigenaren van een hoog-risicohond is niet mogelijk. Bij de gemeente is in 2019 door 7.462 huishoudens aangifte gedaan voor de hondenbelasting, maar daarbij wordt het ras niet bijgehouden. Omdat daarnaast ook geen lijst met hoog-risicohonden meer bestaat (volgens het Rijk zijn er meer zaken die bepalen of een hond agressief gedrag vertoont dan alleen maar het ras) is dus niet te bepalen aan wie een cursus zou moeten worden opgelegd.

Ook voor een speciaal klachtenmeldpunt voelt het college niets. Dat zou volgens B & W aan de al bestaande mogelijkheid tot aangifte (bij de politie) of een melding (bij de gemeente) niets toevoegen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie