Afbeelding
Pixabay.com

Nieuwe pachtmethode Haarlemmermeer zorgt voor inkomstenstijging van 68 procent

2 oktober 2019 om 13:49 Overig

HOOFDDORP De openbare inschrijving voor de verpachting van agrarische gronden voor 2020 en verder heeft van 1 juli tot 1 september opengestaan. De inschrijving heeft in totaal maar liefst 77 inschrijvingen opgeleverd. Het college wil met de openbare inschrijving vooral een marktconforme, openbare en transparante toewijzing van pachtgronden.

Het gaat om gronden die in het verleden door de gemeente zijn aangekocht met het oog op toekomstige ruimtelijke ontwikkeling. De afgelopen jaren werden alle gronden per jaar en tegen een vaste prijs verpacht.

Door de nieuwe manier van verpachten is de pachtprijs per hectare gestegen. De gemiddeld geboden pachtprijs is uitgekomen op 1.513 euro per hectare. Dat betekent een financiële verbetering van de pachtinkomsten van 68 procent op jaarbasis. De langere pachtperiode vermindert ook het administratief beheer bij zowel de gemeente als de agrariërs.

"We willen een verdere professionalisering van het beheer van de strategische gronden. Het doel is daarbij om het financieel tekort op deze gronden terug te brengen en het administratief beheer te optimaliseren", zegt wethouder Ruimtelijke Ordening Mariëtte Sedee.

De 28 partijen die hebben ingeschreven en aan de criteria voldeden komen, op één na, allemaal uit Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie