Rookruimte in horeca onder vuur
Rookruimte in horeca onder vuur ANP Foto

Hoofddorpse horecabazen bloedlink over ban op rookruimte

4 oktober 2019 om 17:22 Zakelijk

HOOFDDORP De een reageert zwaar pissig, de ander noemt het een vorm van ondernemertje pesten, een derde spreekt over een hetze. Hoofddorpse horecabazen zijn bepaald niet te spreken over het definitieve verbod op rookruimtes in cafés. HCnieuws peilde de reacties.

CAFÉ DE ZAAK Anita van der Zwaard van Cafe De Zaak aan de Oostzijde is bloedlink over het definitief verbod op rookruimtes. "Ik voel me zwaar gedupeerd. Waren we maar niet van die makke schaapjes hier in Nederland,. Kijk naar de mentaliteit van de Fransen. Die hadden dit nooit gepikt, wij wel. Ik zit met een enorme schadepost. Mijn rookruimte kostte alles bij elkaar 10.000. Een grote ruimte waar wel zestig man in konden. Het was zo'n succes dat alle klanten daar gingen zitten, ook de niet-rokers. Het café zat leeg. Toen heb ik de ruimte laten verkleinen. Hups, weer een paar duizend euro kwijt. En nu mag die helemaal niet meer worden gebruikt als rookruimte."

De 60-jarige vrouw werkt een leven lang in de horeca. "Daar hoort roken bij, dat weet je in deze branche. Vroeger zaten ome Piet, Willem en Kees gezellig met een borreltje en een sigaretje aan de bar. Niets mis mee toch? Daar moet je tegen kunnen. Als je een chloor-allergie hebt, ga je toch ook niet in een zwembad werken?"

"De natte horeca wordt langzaam maar zeker om zeep geholpen. Eerst was er de verhoging van de alcoholleeftijd, toen dus het anti-rookbeleid. Je jaagt mensen de cafés uit en die gaan dan thuis feesten of in de illegaliteit. Let maar op: er gaan nog meer zaken failliet. Ik zit hier al 26 jaar en zie mijn pensioen komen. Ik hou het nog net uit. Maar ik verdien na een leven lang hard werken wel beter."

CAFÉ EERSTELING In Café De Eersteling aan de Bernadottestraat is boosheid wat minder. Eigenaar Ton Verstraten geeft aan zich er wel doorheen te slaan. "Maar is wel een kwestie van ondernemertje pesten. Ook ik heb flink geïnvesteerd in een rookruimte van drie bij zes meter. Iedereen was happy, ook niet-rokers. En dan krijg je dit. De betutteling ten top. Maar ja, als kleine jongen ben je een speelbal van de politiek in Den Haag."

De 50-jarige ondernemer die de zaak in 2003 van zijn ouders overnam, houdt de moed er echter in. "We hebben een groot terras en mocht het roken ook daar verboden worden, dan kan men de straat op. Ik heb geen buren dus ik voorzie geen problemen."

JOSEPHINES Marga Dekker van cocktailbar Josephines (Tuinweg) en Bar Bistro Joseph (Hoofdweg Oostzijde) vindt het verbod op rookruimtes een nieuwe stap in de hetze tegen het roken. Als eigenaar heeft ze er geen last van, want in haar etablissementen bestaan geen rookruimtes. "Heel vroeger wel, maar toen de gemeentelijke regels werden aangescherpt, hebben we er een kantoorruimte van gemaakt. De klanten vinden het niet erg, eventueel kunnen ze buiten op straat een sigaret opsteken bij een paar wijntonnen."

"Het ziet er naar uit dat Nederland Amerika achterna gaat, waar bijna niets meer mag op dit gebied. Straks wordt het roken op terrassen ook verboden. Onzin natuurlijk. Wij hebben een serre die open kan, maar waar niet mag worden gerookt, dus ook daar merken wij niets van. Maar privé wel. Zowel mijn man als ik roken en als dat straks nergens meer kan, gaat de lol er wel vanaf."

BARISTA CAFÉ Barista Café aan de Burgemeester van Stamplein is veel te klein voor een rookruimte, maar toch roken klanten, in dit geval op straat of zomers op het terras. "Opvallend veel nog", vindt eigenaar Danny Jansen. "Het wordt geaccepteerd door niet-rokers, maar soms zijn er klachten. Ik kan dan niet zeggen dat iemand zijn sigaret moet uitmaken. Meestal proberen we wat te schuiven. Gezinnen zetten we sowieso zo mjn mogelijk naast rokers." Vooruitlopend op een eventueel rookverbod op terrassen is het team van Barista aan het denken om volgend jaar het terras in te delen in wel- en niet roken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie