Afbeelding
eigen opname

Column vrouw Simona: Spielerei

8 oktober 2019 om 10:05 Lokaal/Column

Bovenstaand woord hebben wij in de negentiende eeuw uit het Duitse taalgebied gepikt. Het betekent spelen. In Nederland hebben wij, naast een hele hoop gedoe, nu ook een heuse speelgoedkwestie. Minister van Emancipatie mevrouw Ingrid van Engelshoven (D66), had waarschijnlijk op zeker moment niet zoveel te doen en dacht, laten wij ons eens storten op het onderwerp: speelgoed. Dat zit fout, kinderen worden grootgebracht met speelgoed dat hun sekse enorm benadrukt. Typisch meisjes- of jongens speelgoed bestempelt hen voor het leven. Laten wij een campagne beginnen om het tot iedereen door te laten dringen dat dit zo niet langer kan. Te beginnen bij de speelgoedwinkel waar de vraag; "is het voor een jongen of een meisje? "absoluut ongewenst is.

Nu heb ik als poldervrouw, oeps correctie, poldermens, een paar jaar terug te maken gehad met hoorcolleges Literatuurwetenschap met de uitdagende titel: - Fout Nu- En daarin kwamen naast de omstreden rol van de assistent van Sinterklaas natuurlijk ook de man/vrouw verhoudingen/rollen aan bod. Waarbij opgemerkt dat Maria uit de bijbel altijd gekleed ging in het blauw en nimmer in het roze, en roze juist heel stoer was voor heel kleine jongetjes. Dit laatste als aftreksel van de kleur rood van bloed. Wat weer voor stoer, krijgshaftig etc. stond. Maar even terug naar vandaag. Speelgoed als fout-nu.

Waarschijnlijk heeft mevrouw Van Engelshoven nog nooit kennisgenomen van een wetenschappelijk onderzoek door drie Amerikaanse wetenschappers naar het typische gedrag van beide seksen en waardoor dat bepaald wordt. Want, bij onderzoek onder 32 jonge resusaapjes met het aanbieden van poppen, autootjes en bewegend speelgoed bleek dat, de jongetjes onder hen het liefst met de autootjes en het bewegende speelgoed speelden, en de meisjes alles leuk vonden. Verder onderzoek toont aan dat speelgoedvoorkeur niet aangeleerd is, maar al in de baarmoeder wordt bepaald, door blootstelling als foetus aan hormonen. Wij hoeven dus hier in Haarlemmermeer onze Dik Trom niet te neutraliseren tot een Het, maar kunnen gewoon blijven genieten van zijn kwajongensstreken. Misschien kan mevrouw Van Engelshoven zich wat meer druk maken om de belabberde zaken in het onderwijs dan waar onze koters mee spelen. Want beste minister, spielerei heeft ook als betekenis: niet serieuze zaken. Zullen we het daar maar weer mee afdoen?

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie