bomenkap
bomenkap madeleine wink

Gezonde bomen gekapt door Gemeente

11 oktober 2019 om 08:57 Natuur en milieu Deel je nieuws

 

In een tijdperk waarin klimaat erg belangrijk is, moet ik constateren dat er wel heel makkelijk groen verwijderd wordt in onze polder.

Ik woon aan de Weteringweg waarop dit moment renovatiewerkzaamheden uitgevoerd worden. Ik was er altijd een soort van trots op dat we in dit stukje randstad, ingeklemd tussen de Weteringweg, de snelwegen A4 en A44 en van boven de vliegroutes van en naar Schiphol zoveel groen in de vorm van grote bomen hebben ( hadden). Deze bomen zijn Co2 omzetters, fijnstofafvangers,schaduwgevers en  leefgebied voor o.a. vleermuizen, vele vogelsoorten waaronder spechten, roofvogels, vlaamse gaaien, uilen enz. Nu is het zo dat ik best begrijp dat zieke bomen, bomen die op gevaarlijke plaatsen staan  en echt in de weg staan verwijderd moeten worden.  Het blijkt dat alle bomen gekapt gaan worden op ongeveer 20 na. We hebben het hier over gezonde bomen, welliswaar op leeftijd maar gewoon gezond. Er worden wel nieuwe populieren geplant wordt verteld. Voordat deze bomen de functie van de huidige bomen overgenomen hebben zijn we een half mensenleven verder. Deze kap verstoort een ecosysteem waar wij heel zuinig op moeten zijn.

Als ik door de polder rijd zie ik alleen maar nieuwe wegen, industrieterreinen met zeer grote gebouwen. Allemaal goed voor de economie, wij die hier wonen hebben het daarom goed. Maar laten we het ook leefbaar houden en zuinig zijn op die kleine verspreide stukjes natuur.

Ik wordt nu elke morgen wakker met het geluid van boomzagen en vallende bomen. Mij gaat dat door merg en been. Komt u maandag eens kijken naar deze verwoestende werkzaamheden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie