column
column renee heijmans

Column René Heijmans: Nee-Nee tegen de Ja-Ja

15 oktober 2019 om 13:07 Lokaal/Column

Als trouwe lezer zal het u vast niet ontgaan zijn: ook het ongeadresseerde drukwerk is inmiddels deel gaan uitmaken van de milieudiscussie. Dit tot groot ongenoegen van ondernemingen en adverteerders, die via papier nog steeds hun kopers bereiken en aanzetten tot de gang naar de winkel. In plaats van online bestellen! Want dat is natuurlijk al jarenlang de grote boosdoener, zeker in de ogen van veel winkeliers.

Maar wat is er niet gezelliger dan thuiskomen en zo'n pak papier op je deurmat te vinden? Met een lekker potje thee erbij, schoenen uit, benen op de bank even de laatste aanbiedingen doornemen. En als toetje een lekker krantje met lokaal nieuws.

De Ja-ja sticker is de opvolger van zijn voorganger, de nee-nee sticker. Daarmee kon je jarenlang aangeven dat je helemaal geen papier in de bus wilde. Geen blaadjes van winkels maar ook geen huis-aan-huis bladen. Gelukkig kwamen er al snel aangepaste versies, de zogeheten nee-ja sticker: geen ongeadresseerd drukwerk maar wel de huis-aan-huis bladen. Voor bezorgers leverde dit een hoop extra opletwerk op en frustraties, wanneer je de gang naar een brievenbus voor niets bleek te hebben gemaakt.

En dan hebben we nu de ja-ja sticker. Een fantastisch plan van de Partij voor de Dieren om de verspilling van papier terug te dringen. Maar werkt dit plan dan echt om de hoeveelheid papier terug te dringen? Ten eerste moeten er weer stickers worden gedrukt en ten tweede nemen adverteerders hun toevlucht tot huis-aan-huis bladen om daarin te adverteren en zo toch de weg naar de deurmat te vinden. In Amsterdam, de pionier van de ja-ja sticker, is er zelfs een blad bijgekomen in een pittige oplage, waarmee een slimme ondernemer een andere route heeft gevonden om de adverteerders een podium te bieden. Bovendien zijn allerlei ondernemingen binnen gemeentes rechtszaken aan het aanspannen: wat moet dat allemaal niet kosten? Bij klussen in huis of tuin is een pak reclamefolders onmisbaar. Als ik daar andere papieren of kartonnen voor moet kopen …

De Haarlemmermeer heeft nog geen besluit genomen of de ja-ja sticker gaat worden ingevoerd. Onze eigen burgemeester Schuurmans wil eerst de zaak verder oriënterend onderzoeken, onder meer naar de positie van de lokale kranten. Maar voor de huis-aan-huis bladen is er vooralsnog geen vuiltje aan de lucht: alleen met een nee-nee sticker kan die niet worden bezorgd, in alle overige gevallen wel! Maar voor dat gezellige pak folders zal ik straks aan de ja-ja sticker moeten. Pfffft.

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie