Afbeelding
pr

Een droom wordt werkelijkheid voor biersommelier Kees Heynis

15 oktober 2019 om 14:45 Mensen

HOOFDDORP Sinds een paar weken mag Kees Heynis (61) zich biersommelier noemen. Met zijn internationaal diploma op zak, behaald op de Doemens Academy in München, is hij een bierspecialist op hoog niveau met alle passie voor bier.

Marina de Wit



"Ik ben nog nooit zó blij geweest, zoveel euforie gevoeld met het behalen van dit diploma. Wat zouden mijn ouders, als ze nog geleefd hadden, trots geweest zijn", begint Heynis enthousiast. Een lange tijd terug volgde Heynis in Brabant de opleiding tot levensmiddelentechnoloog. Zijn liefde voor bier groeide. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij de Amstel en Heinekenbrouwerij.

"Ik ben altijd aan het jobhoppen geweest, totdat ik ruim 12 jaar geleden bij de Sligro terechtkwam. Na functies als foodmanager en logistiek coördinator ben ik nu bierspecialist in Amsterdam. Drie jaar geleden had ik een gesprek met mijn directeur en die vroeg mij of ik bierspecialist in de winkel wilde worden, een totaal nieuwe richting voor mij."

Heynis hoefde niet lang na te denken: hij gaat graag met mensen om, volgt cursussen zoals bierbrevet en sociale hygiëne en organiseert graag proeverijen voor familie en vrienden en biertrainingen in hotels en restaurants. Ook bezocht hij brouwerijen in Duitsland, België en Rusland.

"Mijn kennis breidde ik dus al uit, maar ik wilde meer. In Nederland kom je dan bij StiBON uit, maar je moet een aantal levels door en bent een paar jaar bezig. In Antwerpen kun je de negen maandelijkse opleiding tot zytholoog volgen, maar dan heb je weer reistijd." Uiteindelijk koos de bierliefhebber afgelopen september voor de opleiding aan de Doemens Academy in München, een Engelstalige opleiding van twee weken. "Op 7 september vertrok ik naar München. De opleiding was intensief, maar vreselijk leuk met medeleerlingen uit onder andere Tsjechië, Namibië en Thailand." De bierkennis van de Hoofddorper werd flink opgekrikt met kennis over brouwen, ingrediënten, proeven, taptechnieken, praktijk bierbrouwen en beer & food pairing. "De opleiding werd afgesloten met een toets. Voor de bierpresentatie was ik behoorlijk nerveus." Bij de Sligro wachtte hem een leuke verrassing: zijn baas had voor hem een uitgebreide proefbar en koeling geregeld, want waarom mag alleen wijn geproefd worden? Heynis: "Ik voel me verguld dat ik dit gekregen heb. Ik heb nu ook echt mijn plek binnen Sligro en een mooi diploma op zak!"

GODDELIJK Heynis geeft ook rondleidingen en proeverijen bij brouwerij Kleiburg in Amsterdam. "De voormalige eigenaren van restaurant Elders in Hoofddorp hebben mij altijd geholpen met de juiste combinatie van bier en eten. Ik vind dat (speciaal) bier toegankelijk moet zijn voor iedere laag van de bevolking. In Duitsland en België is de biercultuur intensiever, het druipt van het bier. Rodenbach, Vlaams Bruin, Cornetbier, bieren van Kleiburg en LaTrappe hebben zijn duidelijke voorkeur. "Vooral de laatste is een prachtige toegankelijke bier zowel prijs, kwaliteit én lekker. Rodenbach is een goddelijk bier. Het belangrijkste: genieten. Laatst proefde ik op een bierevenement in Bodegraven bier met Himalayazout, dat smaakte bijzonder net als de Guinness soorten. Maar het huismerk van Sligro is ook prima, lekker zacht." Met bittere bieren heeft de bierkenner minder. Heynis vindt het mooi om zijn passie met zijn klanten te delen. Ook staat hij bij poppodium Duycker aan de tap en is hij lid van de bierconnaisseurs Haarlemmermeer. "Mensen trainen, kennis overdragen, de basis neerleggen vind ik leuk om te doen. De proeverijen zie ik als fun. Ik vind het belangrijk dat personeel binnen restaurants goed getraind worden, er echt iets vanaf weten. Tegenwoordig loopt er veel horecapersoneel weg, maar train ze, het hoeft helemaal niet duur te zijn."

Voor Heynis kwam in ieder geval een langgekoesterde droom uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie