Jaap Tolenaars kreeg een oorkonde voor zijn inzet tijdens zijn 50-jarige jubileum.
Jaap Tolenaars kreeg een oorkonde voor zijn inzet tijdens zijn 50-jarige jubileum. eigen foto

Oorkonde en afscheid bij 50-jarig jubileum van 'Zang en Vriendschap'

18 oktober 2019 om 16:15 Muziek

HOOFDDORP Het was 17 oktober 50 jaar geleden dat Jaap Tolenaars lid werd van het Haarlemmermeers  (toen nog Hoofddorps) Mannenkoor 'Zang en Vriendschap'(HMZV). De toen 22-jarige Jaap was onderwijzer van een lagere school, hield van zingen, en zijn vader zong al jaren bij 'Zang en Vriendschap'. Dus lag het voor de hand dat Jaap toetrad tot hetzelfde koor. Hij kreeg een plaats bij de zanggroep Baritons. Nu, 50 jaar later zingt Jaap – inmiddels met een iets lagere stem dan destijds- al weer jaren bij de zanggroep Bassen.

Behalve zingen komen er bij een koor ook andere dingen kijken om te kunnen voortbestaan. Jaap begreep dat en werd bestuurslid, wel 17 jaar lang, waarvan 15 jaar penningmeester. Hij kweet zich uitstekend van zijn taak, zelfs zodanig dat hij het in 1994 bracht tot erelid van de Vereniging.

Niet minder belangrijk is dat Jaap via het zingen een leuke meid genaamd Wil ontmoette. De vader van Wil was net als Jaaps vader zanger bij Zang en Vriendschap, Wil en de moeder van Jaap zongen bij het Vrouwenkoor Haarlemmermeer. Wil moest een keer met een op de bandrecorder opgenomen concert naar de vader van Jaap. Eén en één is twee. Jaap en Wil zijn nu al meer dan 47 jaar samen.

Maandagavond werd de repetitie voor het komende kerstconcert even stilgezet om Jaap te eren met zijn 50-jarige jubileum. Dit in het bijzijn van zijn echtgenote Wil, zijn kinderen en kleinkinderen. Bestuurslid Henk van Kesteren van het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond (KNZV) speldde hem de erepenning op en overhandigde hem de bijbehorende oorkonde. Voorzitter van HMZV Henk Meekel sprak de jubilaris toe en overhandigde Wil een fraaie bos bloemen.

Wel jammer is dat dit jubileum tevens Jaap's afscheid is van het koor. Zijn gezondheid is de laatste jaren helaas nogal verslechterd en verhindert hem om elke maandagavond vanuit zijn woonplaats Uithoorn de repetities in Hoofddorp bij te wonen. Des te verheugder is Jaap met de goede woorden en de onderscheiding die hij deze avond in ontvangst mag nemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie