Afbeelding
Naja Orashvili, Bogomir Doringer,

Kunstenaars tonen verzet en creëren alternatieve ruimtes bij Kunstfort

18 oktober 2019 om 19:00 Kunst

VIJFHUIZEN In Kunstfort bij Vijfhuizen openen op zaterdag 19 oktober twee nieuwe solotentoonstellingen. In het monumentale fort onderzoekt de van oorsprong Servische Bogomir Doringer hoe het lichaam in het uitgaansleven ook uiting geeft aan verzet tegen hedendaagse culturele en sociaal-politieke systemen. Esteban Cabeza de Baca toont in de industriële Genieloods kleurrijke, dromerige schilderijen en sculpturen die trachten de grenzen van ons denken open te breken. 

ESTEBAN CABEZA DE BACA Esteban Cabeza de Baca uit zijn actuele kritiek in kleurrijke schilderijen en sculpturen. Cabeza de Baca, geboren op de Amerikaans-Mexicaanse grens als kind van Mexicaanse en Native American ouders, is van jongs af aan getuige van imperialistische onteigening. In zijn kunst stelt hij het lineaire koloniale geheugen aan de kaak met als doel een breder begrip en meer verbeelding voor te stellen.

De titel van de tentoonstelling 'Life is one drop in limitless oceans....' is geïnspireerd door de roman Cloud Atlas (2004) van David Mitchell. Een thema in dit sciencefictionverhaal is het kiezen van vriendelijkheid boven hebzucht, onbaatzuchtigheid boven geweld en naastenliefde boven verraad. Mitchell beschrijft de manieren waarop mensen agressie normaliseren, terwijl hij tegelijkertijd 'een oceaan' van pessimisme wil tegengaan. Door deze tekst als startpunt voor zijn tentoonstelling te gebruiken, creëert Cabeza de Baca tijdelijke rimpelingen in de geschiedenis van de nieuwe en oude wereld. 

BOGOMIR DORINGER Bogomir Doringer begon in 2014 met het filmen van verschillende clubs vanuit een vogelperspectief met als doel collectieve en individuele choreografieën wereldwijd te documenteren. De verzamelde beelden vormden de basis van het project I Dance Alone, dat artistieke methoden gebruikt om het sociale fenomeen van uitgaan te bestuderen.  Politiek verzet wordt geuit in dans: lichamen begeven zich tussen trance en ritueel en verkennen vrijheden - zoals queerness - die in de dagelijkse realiteit vaak gevoelig liggen. In de club eisen mensen hun vrijheid op.

Hoe ook een industriële ruïne als het indrukwekkende fort een culturele ruimte kan worden, kan een ieder ervaren tijdens de interactieve performance op 19 oktober, aansluitend op de opening (15.00-17.00 uur). Een programma waarin DJ's met hun muziek de ruimte scheppen voor verzet en empowerment. 
 
Defence Club met Polly F (Spielraum), Rojeh (Jazar Crew, Palestina) en Tijana T (Belgrado). Zaterdag 19 oktober: 17.00 - 22.00 uur, meer info en kaarten.
 
INTERVENTIES OP HET FORTEILAND Naast de twee tentoonstellingen zijn er in het fort verschillende interventies. So­phie Lee's video ta­bleaux vi­vant dient als op­maat naar een nar­ra­tieve video over vrouwen in elek­tro­ni­sche mu­ziek. Miriam Kongstad onderzoekt het menselijk lichaam en de sociale en politieke regimes eromheen. Artist-in-resident Vincent Knopper reflecteert met zijn werk op hoe militair erfgoed en herbestemming elkaar ontmoeten in materialiteit, vormgeving en functionaliteit. 

PROGRAMMA OPENING Zaterdag 19 oktober, 15.00 - 17:00 uur. Welkomstwoord door Zippora Elders (artistiek directeur Kunstfort) om 15.15 uur, gevolgd door borrel en muziek van Jetti & Post (BAR, Rotterdam). Aansluitend is de interactieve performance Defence Club van 17.00-22.00 uur. Deze performance is onderdeel van Amsterdam Dance Event. Zie hier voor kaartverkoop.

Kunstfort bij Vijfhuizen is een van de eerste betonnen gebouwen in Nederland en maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam; een grootschalig 19e-eeuws verdedigingsplan dat nooit volledig in werking is gezet, en in 1996 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het eiland wordt omringd door onderscheidende voorbeelden van Nederlandse ruimtelijke planning, zoals de 19e-eeuwse polderlandschappen en de 20e-eeuwse Vinex-architectuur. Sinds 2005 is het forteiland een bestemming voor kunst, een bijzondere plek waar beeldende kunst en militair erfgoed samenkomen.

Kunstfort bij Vijfhuizen wordt ondersteund door de Gemeente Haarlemmermeer en het Mondriaan Fonds.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie