Afbeelding
Renée Heijmans

Wethouder Nobel: 'Balans zoeken voor Schiphol'

21 oktober 2019 om 12:00 Politiek

HAARLEMMERMEER De toekomst van de luchthaven Schiphol blijft de gemoederen bezighouden. Sommigen willen de luchtvaart laten groeien en anderen zijn juist voorstander van flinke krimp. Wethouder Jurgen Nobel van Luchthavenzaken is vooral op zoek naar een goede balans tussen lusten en lasten voor de inwoners van Haarlemmermeer.

Op het moment dat de regering op het punt staat om een Luchtvaartnota uit te brengen over de toekomst van Schiphol na 2020 heeft ook het college in Haarlemmermeer een rapportage gemaakt over zaken die de luchtvaart aangaan.

VVD-wethouder Nobel is sinds zijn aantreden als wethouder in januari vooral bezig geweest om zich in te werken in het veelomvattende Schiphol-dossier. Hij begon aan een zogeheten Schiphol-tour, waarbij hij bezoekers van een weekmarkt of supermarkt sprak over wat ze van de luchthaven vinden. Ook zijn er nog altijd huiskamer gesprekken, waar de meningen over Schiphol zonder schroom kunnen worden geuit.

Nobel vindt alle initiatieven tot nu toe waardevol, "Alle gesprekken zijn tot nu toe goed geweest. Je krijgt een breed beeld van de meningen over Schiphol. Er zijn mensen die er fysiek ongemakkelijk van worden tot inwoners die stellen niet zo veel last te hebben van het vliegverkeer."

De wethouder trok kort geleden alvast één conclusie: de meeste hinder ervaren inwoners van de nachtvluchten. Daarom lanceerde hij het opvallende voorstel om de luchthaven in de nachturen gewoon te sluiten. Die nachtvluchten kunnen volgens hem makkelijk overdag worden uitgevoerd. De luchtvaartsector stond niet direct te juichen, maar de discussie is zeker nog niet van tafel.

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft voorgesteld om Schiphol na 2020 beperkt te laten groeien tot 540.000 vliegbewegingen onder voorwaarde dat ze minder herrie maken en minder milieuoverlast veroorzaken. Het college is geneigd die lijn te volgen, maar Jurgen Nobel stelt wel dat er nog veel vragen zijn over dat standpunt. Zo is onder meer de vraag of de gestelde voorwaarden bij de groei kunnen worden gehandhaafd.

De wethouder wil over veel meer aspecten van Schiphol in gesprek met de gemeenteraad.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie