Herinneringen aan de oorlog komen op tafel. Juf Sybil noteert ze voor in het boek,
Herinneringen aan de oorlog komen op tafel. Juf Sybil noteert ze voor in het boek, Frans Witteman

Oorlogsherinneringen, een hele tafel vol

22 oktober 2019 om 13:00 Activiteiten

HOOFDDORP Marshallhulp, onderduikers, wederopbouw, verzet, angst. Een breed scala aan oorlogsherinneringen komt deze dinsdag op tafel. De wekelijkse Verhalentafel in het Historisch Museum onder leiding van juf Sybil van Dam.

Dit seizoen geen herinneringen aan de lagere school, winkeliers of verenigingen. Van september tot en met februari staat de Tweede Wereldoorlog centraal, een onderwerp dat goed is voor indrukwekkende verhalen en ontroerende herinneringen. En omdat ze te mooi en te belangrijk zijn om te worden vergeten worden ze gevat in een boekwerkje dat aan het eind van het seizoen op feestelijke wijze gepresenteerd wordt. Bijzonder is dit jaar het gezamenlijk optreden van de Verhalentafel van het Historisch Museum en Crash luchtoorlog- en verzetsmuseum '40-'45, gevestigd in Fort bij Aalsmeer. Crash zocht oorlogsverhalen, juf Sybil hoorde ervan en daarna was er geen houden meer aan. Er ontstond een hechte samenwerking waarbij het niet bij vertellen bleef. Op 5 november starten de verhalen over de oorlog in Nederlands Indië, ook wel de 'vergeten oorlog' genoemd. Vanwege dat onderwerp maken de deelnemers op 10 december een zachte landing in het Crash-museum waar onder meer een DC2 staat die nog op Indië gevlogen heeft.

Marshallhulp. Aan de Verhalentafel heeft iedereen zo zijn eigen herinneringen aan de tractoren, de kunstmeststrooiers, de hand-schoffelmachientjes, de bussen met een aluminium carrosserie waarmee Amerika na de bevrijding het verwoeste Europa weer op de been hielp. De bussen, waar ook Maarse & Kroon mee gereden heeft, hadden nog geen stuurbekrachtiging en waren vanwege hun lichtere gewicht bij de chauffeurs heel geliefd. Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep bezit een dergelijke M&K-bus en daar gaat de groep op 29 oktober een kijkje nemen. Een bezoek dat net als aan het Crash-museum, voor nieuwe verhalen zal zorgen.

Wie herinneringen aan de oorlog in Indië aan de Verhalentafel wil delen wordt verzocht een mailtje te sturen naar: sybil.vandam@planet.nl.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie