Het festival moet veranderen, hierbij een beeld van dit jaar.
Het festival moet veranderen, hierbij een beeld van dit jaar. Robert Joore

Meer Jazz Haarlemmermeer zet via toegankelijker programma in op verjonging

26 oktober 2019 om 14:18 Evenementen

HOOFDDORP Een toegankelijker programma, verplaatsing van het festivalterrein, een andere opzet en de oude naam hersteld. Er verandert nogal wat rond het jaarlijkse jazzfestival in Haarlemmermeer. Jaimie Hooi, ook al nieuw als voorzitter: "Het festival is toe aan vernieuwing."

Eric Hoenson

Eind mei was de 25ste editie van het Take Off Music Event in Het Cultuurgebouw. Ondanks dat het organisatorisch allemaal klopte, was de belangstelling lauw. De conclusie na afloop was dan ook: zo kan het niet meer verder.

Hooi, in het dagelijks leven projectleider van het Herbert Visser College is de man die het jazz-evenement weer elan moet geven. Vernieuwing is daarbij het sleutelwoord voor de 24-jarige opvolger van Sonja Reckewell. "Ik ben zeven jaar aan het festival verbonden, onder meer als bestuurslid. Toen ik werd benaderd om voorzitter te worden had ik één belangrijke eis: alleen als er verjonging plaatsvindt. Dat werd gerealiseerd. Bestuurslid Walter van den Hoven en penningmeester Willem van Noord stoppen. Nieuw zij onder andere Tom Drukker, Jeroen Krah en Hans Luijk. Er staat nu een hechte dynamische groep van vrienden en collega's, en beetje zoals vroeger."

Er wacht een hoop werk voor de nieuwe ploeg die als eerste afscheid nam van de verwarrende naam 'Take Off' en het bekende 'Meer Jazz Festival' herstelde. Ook het Cultuurgebouw wordt vaarwel gezegd, er is gekozen voor de De Rustende Jager in Nieuw-Vennep. De International Big Band Competition wordt losgekoppeld. De opzet is op 5, 6 en mogelijk 7 juni het festival te houden op twee buitenpodia, een horecaplein en drie binnenpodia .

We mikken op acht- tot tienduizend bezoekers

"We gaan daar toegankelijker programmeren", zegt Hooi. "Binnen komt de klassieke jazz, maar buiten kiezen we voor een meer commercieel programma. Talentvolle bandjes met een 'jazztouch'. Die zijn er genoeg in Haarlemmermeer. Denk daarbij aan Flying to the Moon, Another Friday en Harlem Four. We mikken op acht- tot tienduizend bezoekers."

Hooi hoopt over vijf jaar een bekend regionaal festival te runnen met enkele grote namen, maar voorlopig kijkt hij slechts één jaar vooruit. "We hebben heel wat werk te verrichten, ook op financieel vlak. Door de teruglopende sponsoring en meer terughoudendheid bij gemeente en fondsen, is er minder geld beschikbaar. We hebben nu weliswaar een grote groep vrienden die 35 euro per jaar betalen, maar wellicht dat we in de toekomst toegang moeten gaan heffen."

De International Big Band Het Big Band Concours wordt losgekoppeld van het festival en als een apart evenement georganiseerd op zaterdag 28 november 2020 in Het Cultuurgebouw of elders. De voorzitter van het International Big Band Comité Pytrik Rot is gestopt als en wordt vervangen door Alex Silvis welke de afgelopen editie heeft meegelopen en inmiddels is ingewerkt.

De Meer Jazz Special in Claus Parkcollection
In 2020 zal het jaarlijkse minifestival plaatsvinden in Claus Parkcollection in Hoofddorp. Een mooie plek waar tevens een buffet zal worden geserveerd.

Er is een nieuwe website voor de stichting gemaakt. Deze is voor alle media goed toegankelijk, makkelijk in gebruik en informatief. De url is ongewijzigd www.meerjazz.nl

Ook zal de organisatie voor de Meer Jazz Cafés in Hoofddorp verschillende locaties gaan uitproberen. De Meer Jazz Cafés in Nieuw - Vennep blijven in De Rustende Jager.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie