Afbeelding
Robert Vos

Lerarentekort in Haarlemmermeer neemt toe

28 oktober 2019 om 11:22 Onderwijs

HAARLEMMERMEER Het lerarentekort in Haarlemmermeer neemt toe en is prioriteit nummer één van alle schoolbesturen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van D66 en PvdA.

Het tekort aan leraren is een landelijk probleem. In Haarlemmermeer zijn de problemen in het basisonderwijs groter dan in het voortgezet onderwijs. De raadsleden Gerdien Knikker (D66) en Rashana Hussain (PvdA) stelden vragen, omdat ze benieuwd waren hoe de situatie op dit moment in Haarlemmermeer is.

Gerdien Knikker stelde voor de zomer al mondelinge vragen over hetzelfde onderwerp. Onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water zei toen dat er in het basis- en voortgezet onderwijs zo'n tachtig tot honderd leraren te kort waren en dat het water op sommige scholen tot aan de lippen stond.

De wethouder vertelde ook dat er een taskforce in het leven was geroepen om de tekorten tegen te gaan. Deze taskforce sluit nauw aan bij de activiteiten van het Regionaal Transfer Centrum (RTC), een onderwijsorganisatie die nu in de gehele regio de strijd heeft aangebonden met het lerarentekort. Er wordt onder meer ingezet op het werven van nieuwe leraren.

Uit een overzicht dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd, blijkt dat de tekorten in het openbaar basisonderwijs het grootst zijn. Er zijn structureel 18 leerkrachten te weinig. Er staan daarom al zes onbevoegde leraren voor de klas. De verwachting is dat dit aantal nog zal groeien. Ook andere schoolbesturen kampen met tekorten.

De situatie in het voortgezet onderwijs is minder problematisch, maar niettemin penibel. Bij ziekte of zwangerschap kunnen leraren nauwelijks worden vervangen.

Frits Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie