Afbeelding
Reyer Boxem

'GAS' in De Meerse: Meeslepend familiedrama over nationale tragedie

29 oktober 2019 om 12:52 Podiumkunsten

HOOFDDORP 'GAS' is zo'n voorstelling waar alles op zijn plaats valt. IJzersterk acteerwerk en een inventieve tekst, die vol humor de maatschappelijke catastrofe verweeft met een indringend familiedrama van drie generaties Groningers. Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer.

GASBEL
Het drama in 'GAS' draait om de familie Boelens, die het gelijknamige familiehotel Boelens runt, en enkele NAM-werknemers die er kamers huren. De familie is aanvankelijk blij met de economische kansen die hun gasten lijken te brengen. Maar dat verandert als een van de NAM'ers een dochter van de familie bezwangert. We volgen de familieleden in de decennia daarna. In de hotelzaal worden 'volkscongressen' gehouden, waar actievoerders eisen dat Groningen profiteert van de aardgasopbrengsten. Op het eind van het stuk zijn de familieleden opgezadeld met een zwaar door bevingen gehavend hotel. Fantastisch gespeeld door Helmert Woudenberg, Maarten Wansink, Trudi Klever, Stefanie van Leersum, Reinout Bussemaker, Dimme Treurniet, Anna Raadsveld en Tjeerd Bischoff.

DRIE GENERATIES De voorstelling toont hoe de gaswinning de levens van drie generaties beïnvloedde, en hoe het optimisme rondom de vondst van de grootste gasbel van Europa uitliep op een drama. 'GAS' is de derde voorstelling die schrijver Tjeerd Bischoff en regisseur Jeroen van den Berg hebben gemaakt met Toneelgroep Jan Vos, volgens het recept waarmee ze eerder 40.000 toeschouwers trokken en lovende recensies scoorden: laagdrempelig theater over actuele thema's.

EEN VAN DE BESTE VOORSTELLINGEN 'GAS' startte de tournee op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam, waar de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen te zien waren. Volgens het juryrapport heeft Toneelgroep Jan Vos "een toneelstuk geconstrueerd waarin persoonlijke omstandigheden, ontwikkeling van personages, het accurate feitenrelaas en de impact van de gaswinning op Groningen elkaar versterken tot een zeer boeiende en veelzijdige dramatische vertelling – waarvan de relevantie tot ver buiten Groningen reikt."

'GAS' is te zien op donderdag 14 november om 19.30 uur in De Meerse. www.demeerse.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie