Afbeelding
Eigen foto

Laatste schakel in businfrastructuur op Schiphol wordt aangelegd

31 oktober 2019 om 15:20 Verkeer en vervoer

HAARLEMMERMEER Bestuurders van de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland en de Vervoerregio Amsterdam hebben 31 oktober een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een vrij liggende busbaan over Schiphol Rijk.

De nieuwe busbaan loopt over de Fokkerweg van Schiphol Oost via de Oude Meer naar Schiphol Rijk en zorgt voor frequent en betrouwbaar busvervoer in en rondom Schiphol. Met deze handtekening wordt het project overgedragen aan de provincie Noord-Holland voor de aanbesteding en aanleg. HOV Schiphol Oost-Oude Meer-Rijk (HOV SOOMR) vormt onderdeel van het grotere HOV-programma van de HOV Schiphol Ring, zoals ook de andere projecten HOV Schiphol Oost en de knooppunten Schiphol Noord en Schiphol Zuid.

KIJKJE Voorafgaand aan de ondertekening namen Adnan Tekin, gedeputeerde Mobiliteit van de provincie Noord-Holland en Marja Ruigrok, wethouder Haarlemmermeer en lid van de Vervoerregio Amsterdam, een kijkje in het gebied. Per elektrische Connexxion-bus bezochten zij de andere busbaanprojecten aan de oostkant van Schiphol.

Op knooppunt Schiphol Noord kreeg de delegatie een korte uitleg over de gedachte achter de het HOV-netwerk rond Schiphol. Daarna zijn ze gaan kijken bij het project Schiphol Oost. Na een korte stop met uitleg ging het verder naar het huidige project HOV SOOMR (de nu aan te leggen busbaan op Schiphol Rijk). Tot slot werd kort gestopt op de locatie van het aan te leggen knooppunt Schiphol Zuid.

COMPLEET Met de voorziene aanleg van de busbaan over de Fokkerweg wordt de vrij liggende busbaaninfrastructuur rondom Schiphol compleet. Naast de aanleg van de busbaan worden diverse verbeteringen doorgevoerd, zoals nieuwe voet- en fietspaden, goede looproutes van en naar de nieuwe HOV-haltes, extra verlichting en fietsenstallingen bij de HOV-haltes. De busbaan wordt in de spits door vier buslijnen bereden door elektrische bussen van het Schipholnet met een gezamenlijke frequentie van 34 bussen per uur. Hiermee kunnen reizigers snel van en naar de knooppunten Schiphol Noord, Zuid en Plaza reizen in de spits tot achttien maal per uur.

De aanleg van de nieuwe busbaan Schiphol Oost-Oude Meer-Rijk is gepland in 2022, zodat de eerste bussen in 2023 over de busbaan kunnen rijden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie