Afbeelding
Foto PR

Op 9 en 10 november Joannes de Doperkerk viert Oogstdankdag

4 november 2019 om 09:23 Religie

HOOFDDORP De overvolle schappen in onze winkels, kiezen uit allerlei soorten tomaten, aardappelen, wortelen, uien, eieren. We vinden het allemaal heel gewoon. Maar is het wel zo vanzelfsprekend?

LOKAAL Voedsel komt van de boer en dat die boer in ons geval vaak een lokale boer is, is iets wat we ons misschien te weinig realiseren. De lokale agrariër levert vakwerk en mede dankzij zijn kennis en kunde kunnen wij onze winkelwagentjes vullen zonder bang te hoeven zijn dat een product er even niet is. Want dat komt nauwelijks voor, toch? En als het al eens gebeurt, is het land te klein. Terwijl we eigenlijk heel goed weten, dat de overvloed die wij gewoon vinden, lang niet geldt voor iedereen op deze aarde. Want hoewel de wereldvoedselproductie sinds de jaren zeventig gemiddeld met 3 procent is gestegen – dat is ruim 3 procent boven de groei van de wereldbevolking – is het fenomeen hongersnood niet verdwenen. Er is in de strijd tegen de honger vooruitgang geboekt, maar vooral met het voorkómen van hongersnood. Landen in oorlog of landen met een sterk dictatoriaal regime hebben – en dat is geen nieuws- met hun voedselvoorziening nog grote problemen.

OOGSTDANKDAG Het is dan ook zeker een goede zaak af en toe eens in dankbaarheid stil te staan bij het feit dat 'honger' iets is, wat wij gelukkig niet kennen. En dat gebeurt in de H. Joannes de Doperkerk aan de Kruisweg met het vieren van Oogstdankdag op zaterdag 9 november (aanvang 19.00 uur) en zondag 10 november (aanvang 10.00 uur). Om te laten zien wat de oogst ons allemaal oplevert worden producten net als in voorgaande jaren door agrariërs uit de regio naar de kerk gebracht. De treden van het altaar worden versierd met groente, fruit, andere levensmiddelen en veel mooie bloemen, afkomstig van diverse bedrijven in de polder. Dat betekent voor de Bloemgroep van de kerk, die bij het altaar altijd de versiering verzorgt, een extra uitdaging om van deze combinatie van eetbare en fleurige producten een mooi geheel te maken. Het resultaat zal, zoals altijd, ongetwijfeld een prachtig plaatje opleveren. Na de vieringen worden de producten net als in vorige jaren beschikbaar gesteld aan de Voedselbank, want daar zijn ze hard nodig. De bloemen krijgen een mooi plekje in Zorgcentrum De Meerstede.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie