Afbeelding
Eigen foto

Vrouwsimona: Puistwoorden

5 november 2019 om 14:28 Column

Bovenstaand woord is geen scheldwoord maar, waar komt het vandaan? Het komt uit een woordenboekje dat uitgegeven is, in september 2008, en dat tot doel had om ambtenaren te leren duidelijker te zijn in hun taalgebruik naar de burger hier in Haarlemmermeer. Ikzelf heb het boekje, een oplage van 800, in mijn bezit maar ben geen ambtenaar. Het kwam op mijn pad en ik vond het al direct een opmerkelijk werkje. Want er staan toch dingen in die mij een tikkeltje de wenkbrauwen deden/doen fronsen. Zo heeft het o.a. in de inleiding al opmerkelijke teksten zoals: De gemiddelde lezer heeft het taalniveau van een 15-jarige vmbo-leerling. Oeps! En het volgende: Sommige woorden kun je beter niet gebruiken. Ze zijn lelijk en verpesten de tekst. Daarom zijn ze te vergelijken met puistjes. Die zijn ook ongewenst. Inderdaad vind ik ook, en zeker als je 15 jaar bent en je hormonen spelen op met puistjes als gevolg en dat in combinatie met taal die ook te wensen overlaat, zodat een taalkundig juist geschreven gedicht er niet inzit aan je liefje. Zwaar balen man!Maar waar wil ik nu naartoe? Naar vandaag de dag, want wat blijkt, die ambtenaren hebben er niks van geleerd. Van het woordenboekje waarin toch best handige tips staan als: gebruik nooit het woord gemeente maar altijd 'wij 'of ík' zodat je actieve zinnen gebruikt. Er zit zelfs een hele woordenlijst in die loopt van a tot z. Dus bijvoorbeeld geen woord gebruiken als: - pilot – wat niets met piloten te maken heeft maar wel -proef(project) betekent of schrijf geen valideren – wat weer niets met welk beleid omtrent invalide parkeerplekken te maken heeft, maar gewoon- goedkeuren- betekent.

Nu dus opnieuw een poging ondernomen om het ingewikkelde taalgebruik om te buigen tot begrijpelijke taal voor de burger. Staatssecretaris Raymond Knops (binnenlandse zaken) heeft het initiatief genomen en trekt daar een slordige 3 miljoen euro voor uit. Vanaf nu trekt er De 'Direct Duidelijk Brigade' door het land om ambtenaren te helpen duidelijker te schrijven. In hun kielzog nemen zij 'meeleespanels 'mee, dit zijn groepen burgers die aangeven wat zij niet begrijpen. Een taalkundige vindt zelfs dat de taalbrigade ook maar eens langs de universiteiten moeten, want daar maken ze er toch een potje van, van die taal dus.

Wel, misschien de ambtenaren een paar colleges Tekst en Effect laten volgen. Daar leren studenten dat taal van zender naar ontvanger gaat en dat daar onderweg heel veel ruis bij kan komen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie