3134736_bk15krantraadgrafkei2.jpg
3134736_bk15krantraadgrafkei2.jpg archief BDU

150 Gedenkkeien in Haarlemmermeer voor slachtoffers WOII

6 november 2019 om 14:29 Overig

HAARLEMMERMEER In Haarlemmermeer worden vanaf begin volgend jaar ongeveer 150 gedenkkeien geplaatst voor inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en nooit zijn teruggekeerd. Op de gedenksteen komt de naam van het oorlogsslachtoffer, de geboortedatum en sterfdatum. Het is de bedoeling dat de gedenkkeien in elk geval voor 4 en 5 mei 2020, 75 jaar na de bevrijding, zijn geplaatst.

Het plaatsen van de keien is het gevolg van een motie van toenmalig VVD-raadslid Rob Koster die in juni 2017 door de gemeenteraad van de oude gemeente Haarlemmermeer is aangenomen. Koster stelde dat de gedenkkeien een tastbare herinnering zijn aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. De VVD'er kreeg bijna de voltallige gemeenteraad mee voor zijn voorstel. Alleen de fractie van D66 stemde destijds tegen.

De gemeente heeft ruim twee jaar intensief overleg gevoerd met stichting Meerhistorie en oorlogsmuseum CRASH over welke namen er een gedenkkei zouden moeten krijgen. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water zei deze week tijdens het persgesprek dat het daarom een langdurig proces is geworden.

De keien worden geplaatst op een locatie waar weggevoerde inwoners het laatst hebben gewoond. Het is de bedoeling dat ze worden verankerd, zodat ze niet door onverlaten kunnen worden meegenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie