De 12-jarige Merit heeft wel wat geleerd tijdens het festival maar gelooft niet in een 100 procent utopische toekomst.
De 12-jarige Merit heeft wel wat geleerd tijdens het festival maar gelooft niet in een 100 procent utopische toekomst. Jet Kuiper

'Another Day in Paradise' thema Mediafestival 2019 voor 1100 Haarlemmermeerse scholieren

16 november 2019 om 10:40 Overig

HOOFDDORP Het Cultuurgebouw vierde dit jaar het vijfde Mediafestival. Het thema was 'Another Day in Paradise', waar 1100 leerlingen van 12 tot en met 14 jaar workshops volgden over een utopische technologische toekomst.

Jet Kuiper

Het Cultuurgebouw vierde dit jaar het vijfde Mediafestival, onderdeel van de landelijke 'Week van de Mediawijsheid', van 8 tot en met 15 november. Tijdens het Haarlemmermeerse festival met het thema 'Another Day in Paradise' werd de technologische toekomst utopisch benaderd. 1100 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs volgden workshops. Centraal stond en staat de tentoonstelling in Galerie De Meerse, die nog is te zien tot 11 januari.

In 2008 is het landelijk expertisecentrum Mediawijzer.net opgericht op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen met als doel om de mediawijsheid van kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar te bevorderen, zodat ze meer inzicht krijgen in de medialisering van de samenleving, begrijpen hoe media gemaakt worden inclusief het begrip en gebruik van apparaten, software en toepassingen. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is penvoerder. Dit jaar werd de tiende editie van de landelijke Week van de Mediawijsheid georganiseerd. 'Culturele instellingen bedenken zelf de inhoud van deze Week van de Mediawijsheid,' vertelt Lieke van den Berge, Projectleider Media bij Pier K, onderdeel van Het Cultuurgebouw.

ANOTHER DAY IN PARADISE "Met ons thema hebben wij een ander thema dan het landelijke," vertelt Van den Berge, "dat komt omdat wij al in februari beginnen met de voorbereidingen, en dan is het landelijke thema nog niet bekend. Wij zetten zelf activiteiten uit. Nadat het Mediafestival hier kleinschalig begon met enkele workshops op scholen is het nu uitgegroeid tot een festival waarbij mediakunst (technologische kunst) de basis vormt. In Galerie De Meerse kunnen leerlingen kennismaken met een toegankelijke kunstvorm die dichtbij de leefwereld van jongeren staat."

WORKSHOPS Ready, steady GIF, Powerplant, BotsUP, Storytelling in digital age, Game Artist, City of Sounds and Silence en Tech-Talk zijn onder andere workshops waar de leerlingen in groepen van achttien aan meedoen. Door zelf aan de slag te gaan met technologie doen leerlingen kennis en vaardigheden op over de werking ervan. "De technologische toekomst willen we met dit thema utopisch benaderen," zegt Van den Berge, "ook door jonge mensen wordt de robot nog steeds gezien als een onheilsbrenger." De docenten van de workshops zijn allen kunstenaar en cultuur docent. Het festival, waar vijf middelbare- en twee basisscholen aan meedoen, is bedoeld voor het laatste leerjaar van de basisschool en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs.

Ik vond het festival erg leuk, ik heb hier best wat geleerd

POWERPLANT Uitgangspunt is hier dat in een paradijselijke toekomst goed voor de aarde moet worden gezorgd. Aan de hand van vijf stappen wordt een zonnepaneeltje gemaakt met een lampje dat gaat branden als de plant water nodig heeft. De 12-jarige Risa en de 13-jarige Isabella zijn als eersten klaar. "Zo kan je nooit vergeten om de plant water te geven," is hun conclusie. Om te leren experimenteren en tot nieuwe ideeën te komen is er de workshop 'Nutteloze Machines'. Hier maken de leerlingen onder andere een batterij die een molentje kan laten draaien.

READY STEADY GIF Door docenten van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt uitgelegd aan de leerlingen hoe van Stils bewegende beelden zijn te maken. Sterre en Zowie hebben een filmpje gemaakt van twaalf beelden van een paard dat ze met hartjes hebben ingekleurd. "Heel leuk en interessant zoals het vroeger ging," zeggen ze, "maar nu zitten we toch liever op Instagram en Snapchat." In de Passage, waar leerlingen kunnen ervaren hoe er met een green screen wordt gewerkt, is ook de 12-jarige Merit te vinden. "Ik vond het festival erg leuk, ik heb hier best wat geleerd," zegt ze, "maar ik geloof helaas niet dat de technologische toekomst 100 procent utopisch kan zijn."

TENTOONSTELLING In Galerie De Meerse is de tentoonstelling 'Another Day in Paradise' nog te zien tot 11 januari. Vooraanstaande kunstenaars hebben nieuwe technologieën en kunst op een schitterende, inventieve en kunstzinnige manier met elkaar verweven.

In de Galerie konden leerlingen vertellen wat ze zagen in deze foto van kunstenaar Bethany de Forest
Galerie. Kunstwerk van Jeanine Verloop kan stempels maken.
De leerlingen van het Herbert Vissers College leren op een positieve manier naar kunst kijken.
Workshop Powerplant. Risa en Isabella tonen het resultaat met zonnepaneeltje.
Workshop Ready, steady, GIF! Van losse stils worden bewegende beelden gemaakt
Workshop Nutteloze machines. Een zelfgemaakte batterij liet een molentje draaien.
Just Justa fotografie
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie