Column Jonna: Resultaten

19 november 2019 om 12:31 Column

[Jonna schrijft wekelijks over haar leven als jongere in Haarlemmermeer

Twee weken geleden heb ik mijn eerste SE-week gehad in 5 Havo. Vorig jaar was ook deze toetsweek niet zo'n succes dus ik maakte me een beetje zorgen over dit jaar. De meeste toetsen gingen wel goed, met als resultaat dat ik prachtige cijfers binnen heb. Komende vrijdag moeten we al de herkansingen inleveren. Eerst wilde ik niet herkansen, want bijna al mijn cijfers zijn boven de 7. Ik heb nog wel een onvoldoende voor Natuurkunde, dus ik heb besloten dat ik die ga herkansen, als Nederlands en Wiskunde voldoende zijn.

Al deze goede cijfers zorgen er voor dat ik me veel beter voel over school, maar ook over andere dingen in het dagelijks leven. Het is goed om te weten dat ik het wel kan. Dat ik dit jaar gewoon kan halen met hard werken. Als je gezakt bent dan is er toch een bepaalde onzekerheid dat je het dit jaar weer niet gaat halen. Dat is geen lekker gevoel. Ik heb Nederlands en Wiskunde dus nog niet terug en ik hoop gewoon heel erg dat ik voor Wiskunde hoger heb dan een 6.1 want dat is het cijfer waarmee ik door moet vanuit 4 havo. En voor Nederlands hoger dan een 6.8 want dan heb ik ook hoger dan 4 havo dus dan gaat mijn gemiddelde weer omhoog.

Door de goede resultaten heb ik wel geleerd dat bijblijven met je huiswerk en gewoon opletten in de les wel werkt. Natuurlijk is een les niet altijd even leuk of interessant maar het werkt. Het zorgt voor meer kennis en betere cijfers. Mochten er eindexamenkandidaten zijn die dit lezen, ik zeg dit als iemand die vorig jaar eigenlijk niet super veel gedaan heeft…. Doe er alles aan. Let op en maak huiswerk. En het belangrijkste, laat je niet uit het veld slaan als je een minder goede SE-week heb. Ja, het zijn er maar drie dus het voordeligste is natuurlijk als je ze alle drie goed maakt. Maar er is geen man over boord als je wel een slechte SE heb. Je hele vijfde jaar hangt van zoveel meer af dan één SE-week. 50 procent is je Centraal Examen en 50 procent is je School Examen. Er zijn drie van deze toetsweken, maak je er eentje wat minder, dan heb je er nog twee om het op te lossen ;).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie